/ БГНЕС, архив
Протестиращите майки на деца с увреждания поставиха нов срок на управляващите за задвижване на процедурата по законопроекта за личната помощ - 1-ви октомври. Те обаче поставиха и допълнително искане със същия срок - да бъдат внесени разработваните в момента законопроекти за хората с увреждания и за социалните услуги, и трите закона да бъдат приети в пакет. Дотогава майките остават по палатковите лагери в цялата страна, а ако не бъдат изпълнени исканията им, преминават към ефективни протести, обявиха самите те на специална пресконференция в палатковия лагер зад парламента. Условието за обсъждане на законопроектите в пакет беше поставено и от омбудсмана Мая Манолова, която днес се срещна с представители на част от националните организации на хората с увреждания. Към исканията на майките се присъединиха от Българската асоциация на лицата с интелектуални затруднения, които преди няколко дни внесоха в парламента подписка за премахване на запрещението.

Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите
 
Майките на деца с увреждания и представители на лицата с интелектуални затруднения и на глухите хора обявиха, че нямат различия в исканията си за реформа, и поставиха срок за влизане на трите на законопроекта за обсъждане в парламента. Вера Иванова, която е сред организаторите на протестите, и Златка Грудева от Българската асоциация на лицата с интелектуални затруднения се обърнаха към останалите национални организации на хората с увреждания:
 
Призоваваме всички заедно да поискаме реформата, която трябва да стане сега и веднага. Ние сме на улицата от години. Срок - 1 октомври. Стига чакане!“, казаха майките.

Майки: На фона на речи за напредък в политиките за хора с увреждания, те умират от глад и студ
 
От асоциацията на лицата с интелектуални затруднения посочиха, че законът за хората с увреждания е основополагащ, но трябва да бъдат приети и другите два закона. Относно законопроекта за личната помощ има отделни текстове, които ще бъдат преработени, но целта е обща и трябва да спре разделението между хората с увреждания, обясни Илиана Малинова:
 
„Всяка една организация защитава своите членове. Явно имаше неразбирателство, явно има неща, които някой друг насаждаше отвън и ние не знаем кой точно е, но тези неща могат да се изчистят с един добър диалог“.
 
През февруари тази година тогавашният заместник-министър на труда Росица Димитрова обяви, че новият закон за социалните услуги ще бъде готов до средата на октомври. Колкото до закона за хората с увреждания, преди месец социалният министър се ангажира да бъде подготвен до края на юли.