/ БГНЕС
Съдбата на законопроекта за личната помощ ще стане ясна след лятната ваканция на депутатите, след като на извънредно заседание на социалната комисия беше даден двумесечен срок, в който членовете ѝ да решат, дали да го придвижат към разглеждане и гласуване. Повече от два часа и половина продължи дискусията по законопроекта, подготвен от омбудсмана Мая Манолова и внесен, първоначално от депутати на Воля, а впоследствие и от депутати на БСП. Протестиращите майки на деца с увреждания отново призоваха за приемането на закона, който ще даде на тях и децата им шанс за нормален живот. Преди заседанието на комисията хора с увреждания се събраха пред сградата на Партийния дом, за да изразят несъгласието си с отделянето на личната помощ в самостоятелен закон.

Майки: На фона на речи за напредък в политиките за хора с увреждания, те умират от глад и студ
 
След представянето на законопроекта от първите си вносители, депутати от Воля, в негова защита се изказаха и депутати от БСП. Те признаха, че проблеми в проекта има, но могат да се изчистят между първо и второ четене, а концепцията е правилна. Антон Кутев разкритикува аргументите срещу финансовия ресурс, който ще бъде нужен:
 
„Тук въпросът е колко са хората с увреждания, които имат нужда от личен асистент, ние като общество имаме ли намерение да им го дадем и ако ще им го дадем, колко ще струва“, попита Кутев.

Нападки в дискусията за законопроекта за личната помощ
 
От националните организации на хората с увреждания потвърдиха позицията си, че не е целесъобразно да се пише самостоятелен закон за всяка социална услуга и това ще доведе до хаос. Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания:
 
„Парламентаризмът преди всичко изисква да се защитава интересът на абсолютно всички хора с увреждания. Фаворизирането на отделно социално услуга в отделен закон спрямо останалите социални услуги, които също се ползват от деца и лица с увреждания, е изключително порочна практика“.

Протестиращите майки ще съдят хората, които ги дискриминират
 
От своя страна майките на деца с увреждания припомниха, че законопроектът е жизненоважен за тях.
 
„Този закон ще запази животът на детето ми, както и на много други, защото ще имат асистент“, посочи Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата.

Майките на деца с увреждания все още чакат да бъдат чути
 
Социалният министър Бисер Петков подчерта, че в коригирания законопроект няма лимит на часовете за асистентската услуга, което значително усложнява пресмятането на нужните средства за него.
 
„Аз съм съгласен да направим първата стъпка с този законопроект, но ще има ли възможност обществото, защото това са пари на цялото общество, които се събират“, посочи Петков.
 
Депутатите от социалната комисия имат срок от два месеца, в който трябва да решат, дали да придвижат законопроекта към обсъждане и приемане.