Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС
Противопоставяне и нападки в дискусията за законопроекта за личната помощ
97871
Противопоставяне и нападки в дискусията за законопроекта за личната помощ
  • Противопоставяне и нападки в дискусията за законопроекта за личната помощ
Законопроектът за личната помощ сблъска позициите на протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова от една страна и национално представителните организации на хората с увреждания и синдикатите от друга, по време на заседанието на съвета за интеграция на хората с увреждания, свикано заради искания от майките на деца с увреждания закон. Добрият тон на дискусията беше нарушен няколко пъти от представители и на двете страни, като се стигна и до нападки.

Законопроектът, за който настояваха майките на деца с увреждания, не беше подкрепен и крайното решение от заседанието е, че разписаните текстове от законопроекта ще бъдат предоставени на вниманието на работната група, което се занимава с подготовката на закон за социалните услуги, а вариантите за финансирането му ще отидат при работната група, която подготвя нов закон за хората с увреждания.

Дискусията беше доста оживена, с много емоционални изказвания, които доведоха до противопоставяне между майките на деца с увреждания и национално представителни организации на хората с увреждания.
 
Омбудсманът: Законопроектът за личната помощ зависи от думата на финансовия министър

В началото законопроектът беше представен от омбудсмана Мая Манолова, която обяви, че проектът защитава правата на всички хора с увреждания. В обхвата му обаче попадат само хората с право на добавка за чужда помощ, които са около 77 000 човека, а според данните на Агенцията за хората с уврежданията тези, които имат издаден ТЕЛК и са с над 50 на сто увреждане, са над 648 000 човека.

Мая Манолова
БГНЕС

Според Манолова реалистичен вариант на законопроекта би струвал със 100 млн. лева повече от сега изразходваните средства за чужда помощ,  като хората ще имат право да избират дали да запазят добавката за чужда помощ от 90 лева или да получават лична помощ чрез асистент за определен брой часове на ден според индивидуалните потребности.

Така представеният законопроект не беше подкрепен нито от националните организации на хората с увреждания, нито от синдикатите, нито от работодателските организации. Аргументите на национално представителните организации е, че проектът не обхваща хората, които имат степен на увреждане под 90 на сто и които също имат нужда от почасова или денонощна асистентска грижа, а също така, че не е целесъобразно да се пише закон за отделна социална услуга, вместо тя да бъде вкарана в подготвяния закон за социалните услуги.

Социалният министър: Нов закон за хората с увреждания до края на юли

дискусия
БГНЕС

Именно тази позиция ядоса омбудсмана Мая Манолова и майките на деца с увреждания, които нарекоха организациите "част от статуквото" и това предизвика поредица от емоционални изказвания.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи законопроекта като "аматьорски" и изрази несъгласие едни хора с увреждания да бъдат противопоставяни на други с политическа цел. От своя страна майките отговориха, че не се чувстват използвани за политически цели и попитаха представителите на институциите защо чак сега започва да се пишат законопроекти, които да решат техните проблеми.

В края на заседанието, на излизане от сградата на Министерския съвет майките на деца с увреждания изплащаха всички представители на институциите, като ги наричаха "убийци".

Мая Манолова
БГНЕС