Министър Бисер Петков
Министър Бисер Петков / БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков дойде и разговаря с родителите на деца с увреждания, които са направили палатков лагер в градинката зад Народното събрание.
 
Министърът посочи, че се работи по нов закон за хората с увреждания и родителите на деца с увреждания. "Срокът, който сме си поставили, е в края на юли да се подготви нов закон за хората с увреждания и поне част от проблемите да решим с него", каза той.

Родители на деца с увреждания опънаха палатков лагер пред парламента
 
Ще работим за това, което вие формулирате като лична помощ, т.е. подкрепа, парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Работим да се случи и тази социална оценка на индивидуалните потребности, която е ключова, каза социалният министър.
 
Родители на деца настояха за адекватни социални услуги за децата им, за да могат те да ходят на работа. Те се оплакаха от проблем с националнопредставителните организации, които не виждат смисъл в това, което протестиращите предлагат по отношение на личната помощ. Министърът коментира, че не може да се игнорира участието на националнопредставителните организации. Това, което направихме, е да ви включим и вас и да ви равнопоставим, така че заедно да търсим решения, добави той.
 
Една от протестиращите майки попита дали в новия закон ще се отчете, че най-уязвимите от хората с увреждания, които не могат да работят, живеят с 4 лв. и 23 ст. на ден.

„Инвалид по рождение 100 процента става на 18 години и до края на живота си трябва да живее със 127 лева, разделете го на 30, възможно ли е“, коментира Веселина Казанджиева. Тя поиска програмата "Личен асистент" да не е ориентирана само към безработни.

Готвят изцяло нов закон за хората с увреждания – ето какво ще включва
 
Петков посочи, че това, което социалното министерство иска да направи по отношение на асистентските грижи в домашна среда, е проектното финансиране да бъде регламентирано в закона, за да го няма това насочване към безработните лица.
 
„Първоначалната цел е била да се осигури работа на безработните, сега, слава Богу, няма такъв проблем на пазара на труда и трябва да се дадат повече възможности и фокусът да бъде върху грижата за хората с увреждания, които се нуждаят от такива асистенти“, добави той.