Готвят изцяло нов закон за хората с увреждания – ето какво ще включва

/ ThinkStock/Getty Images
Хората с увреждания, навършили пълнолетие, ще получават от държавата лична помощ според индивидуалните си потребности, но не измерени през медицинска диагноза, а през социална оценка. Това ще бъде заложено в изцяло нов закон за хората с увреждания, който се подготвя от социалното министерство и представители на организациите на хората с увреждания, съобщи ресорният министър Бисер Петков. По думите му министерството е амбицирано да подготви закона до края на юли, за да заработи от началото на следващата година. От национално представителните организации на хората с увреждания заявиха подкрепата си за изработване на нов закон, а майки на деца с увреждания коментираха, че държат на индивидуалната оценка на потребностите за всеки човек.

Родители на деца с увреждания: За поредна година премиерът отказва диалог с нас
 
Държавата ще разработи нова система за оценка на индивидуалните потребности, по която ще се определя правото на лична помощ за пълнолетните хора с увреждания, обясни министър Бисер Петков:
 
„Трябва да бъдат оценени чрез новата система за оценка и че се нуждаят от такава помощ. Всичко е въпрос на социална оценка, която да се прави да не е определящо степента на увреждане, което е част от медицинската оценка“.

Майката, разплакала Борисов, все пак емигрира в Холандия
 
Новият закон за хората с увреждания ще съдържа ново определение за човек с увреждане, а личната помощ освен финансово подпомагане ще включва услугите личен и социален асистент, когато са необходими, стана ясно от думите на министър Петков.
 
На индивидуална оценка на потребностите за всеки човек държи Валентина Христова, майка на 17-годишната Бояна, която е със 100-процентова степен на увреждане. Тя даде пример със заболяването на детето си - хидроцефалия.
 
Преди месец, по време на шестия национален протест на хората с увреждания, те поискаха подкрепа, която да съдържа месечна издръжка поради увреждане, технически средства, помощ в дома и на работното място, и според нуждите на всеки така да се формира личен бюджет за човека с увреждане.