Прокурорът Нинов на свобода срещу 5000 лв.
Прокурорът Нинов на свобода срещу 5000 лв. / Sofia Photo Agency
Прокуратурата е повдигнала ново обвинение срещу заместник-районния прокурор на град Оряхово Димитър Нинов за осуетяване на наказателно преследване и то е свързано с образувани от него дела срещу митничари. Това съобщи адвокатът му Марин Марковски.

Софийският апелативен съд освободи от ареста прокурора Димитър Нинов срещу парична гаранция от 5000 лева.

Новото обвинение е било повдигнато на Нинов в понеделник. То е по член 288 от Наказателния кодекс, който гласи, че длъжностно лице, което осуети или извърши действия, свързани с неточното приложение на закона, с цел – имотна облага, носи наказателна отговорност.

Адвокатът отрече новото обвинение да е свързано по някакъв начин с депутата от Коалиция за България и бивш районен прокурор на Оряхово Тома Томов.

В мотивите си за пускането под гаранция съдът посочи, че само по едно от повдигнатите срещу Нинов обвинения за три подкупа може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъпление. Съдът отхвърли доказателствата, събрани от специални разузнавателни средства, тъй като Нинов е подслушван отдавна и събраната информация е с изтекла давност.

Съдът посочи, че разузнавателните средства са били използвани неправомерно, тъй като Нинов е имал имунитет като магистрат. Съдът посочи и че девет години, откакто е започнала разработката, не е правен опит Нинов да бъде отстранен от поста му, нито е искано свалянето на имунитета му. Съдът отхвърли новото обвинение срещу Нинов за митнически нарушения с мотива, че те са били извършени преди три-четири години.