/ МС
"До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации, тъй като се очакват още 56 000 ваксини на Pfizer и Moderna". Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

Той подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас за имунизация срещу коронавируса, нямат повече нежелани ефекти от тези, които години наред се поставят на децата в нашата страна. 

AstraZeneca с позиция за ваксината и рисковете от белодробна тромбемболия

„Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз. Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на които им е платено.

Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения”, смята той.

Проф. Кантарджиев уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на AstraZeneca, за да се възобнови масовата имунизация у нас. 

Ангелов: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca, мои близки също са имунизирани с нея (ВИДЕО)

„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани. Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха.

Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. 
Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка”, допълни директорът на НЦЗБП. „Доста хора разбраха, че едни не тежки мерки могат да се спазват и да се ограничи разпространението на болестта.

Една година извънредно положение в България

Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да разберат, че при мерки и дисциплина случаите щяха да са по-малко”, категоричен е членът на Националния оперативен щаб.
БНР