Измина една година от влизането в сила на извънредното положение в България заради пандемията от коронавирус.

Първият доказан случай на болестта в България е от 8 март 2020 г.

iStock/Getty Images

Към 13 март 2021 г. има 275 859 потвърдени случая на коронавирусна болест във всички 28 области на страната. Има регистрирани 11 196 смъртни случая и 223 480 оздравели.

IStock

 

България въведе извънредно положение до 13 април

Какво се случи през тази една година и как се разви пандемията: 

На 25 февруари е създаден Национален оперативен щаб с председател генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинската академия.

пресцентър, правителствена информационна служба


Георги Димитров


Членове: 

- главен комисар Георги Арабаджиев - заместник-главен секретар на Министерството на вътрешните работи

- главен комисар Светлан Кичиков - директор на Главна дирекция „Гранична полиция” на Министерството на вътрешните работи,

- Бойко Христов - началник на отдел „Управление при кризи“ в дирекция „Ситуационен център“ на Министерството на външните работи

- професор д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести

МС

- доцент д-р Ангел Кунчев - Главен държавен здравен инспектор

Снимка: Георги Димитров
 

Обявяване на извънредно положение

На 13 март в България, след 16 потвърдени случая за един ден, Народното събрание гласува единодушно (201 души „за“, 0 „против“, 0 „въздържали се“) и обявява извънредно положение за цялата страна в период до 13 април, което по-късно е удължено до 13 май. Училища, молове, барове, дискотеки, търговски центрове, кина, ресторанти, фитнес зали се затварят.

iStock/Getty Images

Други търговски обекти и бизнеси, без да е обявена забрана, също затварят или преминават на намалено работно време, поради спад в потреблението. Освен това всички пристигащи от Италия, Испания, Иран, Южна Корея и Китай са поставени под задължителна 14-дневна карантина.
 

Когато е потвърден първият случай на заразен от COVID-19 в България, училищата вече са затворени до 11 март поради епидемия от грип Б. Масовото увеличаване на случаите на грип Б предизвиква спиране на рутинните медицински прегледи и препоръка от страна на правителството за спиране на лекциите в университетите.

Георги Димитров

След обявяването на потвърдени случаи на коронавирус българското правителство незабавно забранява износа на защитно оборудване и поставя поръчки за маски и защитни костюми на местни производители.

IStock

В допълнение 30 000 маски и 50 000 защитни костюма са доставени от Турция.

След 100 дни: Спират брифингите на Националния оперативен щаб

Около 111 000 костюма и маски се изискват всеки месец и правителството планира да ги разпространи сред здравните работници, служителите на реда, граничните служители.
 

Столична община увеличава дезинфекциите до четири пъти дневно в обществени институции, както и в градския транспорт. Персоналът във всички болници се проверява за болестта.

iStock/Getty Images

iStock/Getty Images

От 12 април до 13 май 2020 г., със заповед на министъра на здравеопазването, е въведено задължително носене на обществени места на предпазна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и др.). На 1 май мярката е облекчена и носенето на предпазна маска на открито не е задължително, при спазване на социална дистанция.

Българската биотехнологична компания „Микар21“, която е разработвала обща ваксина срещу коронавирус през последните четири години, обявява, че ще започне клинични тестове за ваксина срещу SARS-CoV-2 в средата на 2020 г. въз основа на това изследване.


На 16 април са преустановени полетите от Великобритания. Заради продължаващото увеличение на заразените с коронавирус, на 1 април 2020 г. е предложено извънредното положение да бъде удължено до 13 май 2020 г. На 3 април 2020 г. предложението на правителството е прието от Народното събрание на извънредно заседание (122 гласуват „за“, 47 са „против“ и 7 - „въздържали се“).

Блокиране на град Банско

На 17 март, след препоръка на оперативния щаб за борба с разпространението на коронавируса и със заповед от министъра на здравеопазването, град Банско е поставен под пълна карантина за срок от 14 дни.

Затвориха Банско под карантина заради коронавируса

На 31 март правителството вдига блокадата над Банско.

Забрани за паркове и плажове

След гласуване на Народното събрание на 20 март от 00:00 на същия ден влиза в сила забрана за посещаване на паркове, детски площадки и спортни съоръжения на открито и закрито.

Затварят паркове и детски площадки, само кучета на разходка

Забранява се излизането от областните центрове в страната без уважителна причина, свързана с работа, здравни причини или регистрация по постоянен или настоящ адрес. Във Варна е забранен достъпа до плажа.
 

Блокиране на кварталите „Факултета“ и „Филиповци“

От 00.00 часа на 15 април 2020 г. е обявено, че се въвеждат частично ограничителни мерки на територията на столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, в нарочен брифинг.

Затварят „Филиповци“ и „Факултета“ заради ръст на заразени с COVID-19

Като основна причина е обявен регистрирания ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица.
 

Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция по предложение на Софийския оперативен щаб.

iStock/Getty Images

iStock/Getty Images

Ограниченията са за всички, с изключение на тези, които отиват на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се и семейните тържества със събиране на близки.

Блокиране на София по Великден

На Разпети петък (17 април 2020 г.), със заповед на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, се въвежда строг режим на влизането и излизането от столицата София. Това е обявено на извънреден брифинг в Министерския съвет в 23:00 часа на 16 април.

Контролът през КПП-та остава за празниците, целият състав на МВР на терен

Решението е въведено по предложение на ръководителя на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

IStock

IStock

iStock/Getty Images

Блокадата не важи за лекотоварни и товарни МПС, които прекарват медикаменти и храни, МПС със специално предназначение и други.
 

На 21 април строгите мерки са облекчени и за влизане и излизане от София остават мерките, които важат за всички областни градове. 

На 27 ноември до 21 декември е обявено второ частично затваряне на държавата

Влизат в сила нови мерки, сред които затваране на заведения, ресторанти дискотеки и фитнеси. Преустановени са всички занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

iStock/Getty Images

Преустановяват се и всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества. Всички ученици от 1 до 12 клас преминават към онлайн обучение.

На 27 декември 2020 г. започва ваксинацията срещу коронавирус в България и в целия ЕС. И се появява надежда за продоляване на пандемията. 


Отварят ресторантите на 1 март (ВИДЕО)

След като случаите намаляха започна поетапно разхлабване на мерките. Върнаха в училище първо ученците от 1 до 4 клас.  След това отвориха заведенията, а от 1 април е планирано да отворят баровете и дискотеките. 
 

Случаите през последните дни достигнаха до нива, близки до тези от началото на ноември. Освен това се появиха и нови щамове на вируса, сред които - британски, южноафрикански и бразилски.

Ангелов към директорите на РЗИ: Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси (ВИДЕО)

На 9 март 2021 г. здравният министър проф. Костадин Ангелов се обърна към всички директори на РЗИ в страната.

Снимка: Георги Димитров

Те имат пълна свобода да прилагат всички мерки, които считат за необходими, без да се колебаят. Могат да затварят ресторанти, молове, училища и фитнеси. 

През изминалата година постепенно извънредното положение от 14 март 2020 г. преминава в извънредна епидемична обстановка и от тогава тя не е премахвана.