Тази сутрин във ВМА имахме само 5 свободни легла в COVID отделенията, обяви той
Има много стръмно покачване на кривата, от септември месец не сме имали такова стръмно покачване на смъртността – с 53% е нарастването на седмична база, което е много обезпокоително. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб и шеф на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски на брифинга в МС.

„Миналата седмица в този ден имахме 5307 хоспитализирани, а сега имаме 6395 случая – около 12% е нарастването. И от 440 до 501 на заетостта на интензивните легла за седмица", отбеляза още ген. Мутафчийски.

Мутафчийски: Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази епидемия

"Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Тази сутрин имахме 5 свободни легла във ВМА, при трима чакаши в Спешното отделение. Докато се върна от брифинга, ще са изчерпани тези легла. Нещата не вървят в правилна посока и трябва да се вземат мерки. Защото при такова нарастване на заболяването, се върви към изчерпване на болничния капацитет", изтъкна проф. Венцислав Мутафчийски.

720 души са ваксинирани във ВМА за един ден

"Когато се изчерпат леглата, медицинските специалисти, възможносттите на Спешна помощ, тогава много хора може да не получат адекватна медицинска грижа, което да доведе по-голямо покачване на смъртността", предупреди той.

"Едно нещо прави силно впечатление – при предишните пикове имаше семейства с един или двама членове заразени, в момента наблюдаваме семейства, заразени в пълен комплект", завърши проф. Мутафчийски.