/ МС, пресцентър
Прекратяват се ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб, на които се съобщават данните за заразените с коронавирус. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

Той уточни, че щабът ще продължи да функционира до 31 декември, за да има възможност за реакция при необходимост. Информация за заразените пък ще бъде обявявана на информационния сайт.

Борисов: На 15 юни падат всички мерки, остават само социалните


"Информацията няма да бъде спряна, но това непрекъснато включване на Щаба създава чувството за безпокойство. Трябва да се научим да живеем с този вирус. Но искаме да се върнем км нормалния начин на живот", посочи Борисов.

"Щабът няма да се разформирова, за да има готовност, ако се появят по-лоши събития. Дотогава щабът трябва да гарантира облекла, маски, тестове, лекарства, които до този момент лекарите смятат, че могат да се ползват. Всеки ден на електронен сайт ще се публикува актуална информация. Благодарност не сме очаквали, но последният, който трябва да питат за всяване на паника, е щабът и мен, допълни министър-председателят..

Най-меките мерки, с най-малко ограничения, най-правилно поставени за най-кратко време с най-добрия резултат са в България, определи той.

"Днес стават 100 дни, откактко издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали мерките на Щаба.

Разрешават спортни мероприятия пред публика

"Показахме като нация, че можем да се пазим. Дистанцията, дисциплината и дезинфекцията, а това го правят всички възпитани хора, даде възможност да си подготовим болниците, облеклата, лекарствата. Това, което направихме, беше чудо", продължи Борисов.

"Всяка вечер с Щаба гледаме бройките - заразени, починали. Гледаме и местата в болниците. Трябва да свикнем с мисълта, че това заболяване съществува. Опасно е, няма ваксина, трябва да свикнем да се пазим", добави Борисов и подчерта, че носенето на маски на закрито ще е по желание, но е препоръчително.

Относно ограниченията за влизане на граждани от трети страни и силно засегнати страни от ЕС, Борисов обяви, че за тях карантината остава.