Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БТА
Мина година от пандемията - търпението на всички е изчерпано, смята здравният министър
Една година мина от началото на пандемията, търпението на всички е изчерпано. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от БТА, по повод днешните протести срещу мерките на РЗИ в Плевен и други градове.

"Моловете бяха затворени, защото много често ни обвиняват като имаме електронно обучение, че учениците отиват в моловете. Нека да видим какво ще се случи следващата седмица - две, за да преценим как ще продължат мерките. Аз мисля, че много бързо ще излезем от тях. Нека хората изразяват мнението си по този начин, съвсем разбираемо е тяхното недоволство, но целта, която ни води и която преследваме е запазването на максимално голям брой човешки животи", коментира Ангелов.

Ангелов: Ситуацията в определени области става изключително сериозна (ВИДЕО)

Очаква се мерките да дадат резултат и след две седмици здравните власти ще коментират какво да се предприеме нататък, подчерта той.

Според министъра на национално ниво ще бъде обсъдено как да бъдат подпомогнати засегнатите от новите мерки. Ще направя всичко като министър на здравеопазването и тези хора да получат обезщетения, ако законът го позволява, изтъкна той.

"Всеки от нас търпи щети, лични жертви, цената, която плащаме, е много висока. Много малко ни трябва да достигнем заветните 60-70 процента ваксинирани, обръщаме тенденции на желаещите да се ваксинират и на нежелаещите - това става с послания. По думите му всичките тези тревоги, през които преминаваме, явно са диетата, с която трябва да преминем и заедно можем да излезем от нея", отбеляза той.

Ниска е честотата на съобщените странични реакции при ваксинираните у нас

Относно това колко ще продължи третата вълна на епидемията у нас, министърът каза, че не може да даде математическа прогноза. "Като лекар не мога да лъжа. Знаем какво трябва да правим, това, което мен ме радва е, че няма напрежение сред лекарите, каквото беше през октомври - ноември, всички са спокойни, всички имат достатъчно медикаменти. Най-важното ни оръжие е ваксината. Един апел - намираме се в много тежка ситуация - нека не се разпространяват неверни твърдения или непроверени данни за ваксините, защото това разколебава хората", заключи министър Ангелов.

Той посочи, че в Плевен ще бъдат увеличени болничните легла - интензивните с 11, и на всички лечебни заведения - 14 на брой, ще увеличат средно с 21 процента - общо 521. По думите му ваксинирането в областта е с изключително добри темпове.

По-рано днес министърът е посетил лечебни заведения в Плевен и екипа на РЗИ.
БТА