/ БТА
Европейската агенция по лекарствата не препоръчва блокиране на партидата от ваксината на AstraZeneca
Ниска е честотата на съобщените странични реакции, след ваксиниране срещу COVID-19 у нас. Това съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб маг.-фарм. Богдан Кирилов, по време на брифинг на Националния Оперативен Щаб.

Към момента общо 840 са съобщенията за проявени странични реакции, което е 3 на 1000.

Европейската агенция по лекарствата не препоръчва блокиране на партидата от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителна проверка. Това съобщи още Кирилов. До проверката се стигна, след като преди седмица в Австрия почина жена, ваксинирана с препарата.

Партидата съдържа общо един милион дози. Според Европейската агенция по лекарствата няма данни смъртният случай да е настъпил заради непосочени в листовката на ваксината странични реакции.

В България пратката е получена на 12 февруари и почти всички дози ваксини от нея вече са приложени, допълни Кирилов. По думите му, няма информация за получени странични ефекти при ваксинираните у нас, различни от описаните в листовката на препарата: грипоподомни симптоми, локална болка и оток в мястото на поставената ваксина. 

Започна и ваксинацията на записалите се онлайн през специално създадената онлайн платформа. Здравните власти обявиха, че ще се прилага предимно препарата на AstraZeneca. Ваксината на Pfizer ще се поставя на тези, които трябва да получат втора доза и участници в изборните секции.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов подчерта, че всички ваксини, които се прилагат срещу COVID-19, дават резултат. „Най-добрата ваксина е наличната ваксина. Семейството ми ще се ваксинира с препарата на AstraZeneca, когато им дойде времето. Аз самият нямах възможност да избирам, така че съм ваксиниран с препарата на Pfizer/BioNTech“, посочи още той.

Очаква се решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на Johnson & Johnson - „Янсен“. Все още няма потвърждение от ЕК за прогнозните срокове на доставка от препарата. Засега е коментирано, че ще пристигнат през април.

Европейската комисия работи активно и в посока одобрение на руската ваксина „Спутник V”.

Очаквани доставки в България:

На 12 март пристигат нови 31 200 дози на AstraZeneca, на 15 март 21 060 дози на Pfizer/BioNTech. През седмицата се очакват още 3600 дози от препарата на Moderna и нови 36 000 дози на AstraZeneca.