Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов 
Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов  / Георги Димитров
Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Това, което се случва, бе очаквано от нас с оглед разпространението на британския вирус. Измина повече от една година откакто ситуацията с COVID-19 се докосва до всеки човек, живеещ на Земята. Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за COVID-19, остава като че ли една химера. Това заяви на пресконференция министърът на здравеопазването проф. д-р  Костадин Ангелов. NOVA NEWS я излъчи на живо. 

Тя бе в Гранитна зала на Министерския съвет, присъстват също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.




"Всеки ден се появяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас като лекари науката е тази, в която вярваме, а борбата за живот и здравето на всеки български гражданин за нас е водеща. Няма верни решения и модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, нито едно общество, което да не плаща с високата цена, с икономиката си и психическото здраве на хората“, заяви Ангелов.

Бебета с коронавирус са настанени в болниците в Бургас

"Който ви обещава живот без болест, ви лъже. Губим желанието си да се изправим срещу COVID-19", каза още здравният министър. "Всеки човешки живот е безценен. С много лъжи се борим, много искри прехвърчат в обществото,  много голям страх се създава в хората и за всичко това носим отговорност ние. Човек може да излъже всеки и да лъже всеки ден. Единственото вярно и правилно решение е да вярваме в науката. А науката са ваксините", каза още той.

За забавянето на някои доставки с ваксини проф. Ангелов каза: "И аз искам да имаме по 500 000 бройки от всяка ваксина, както сме заявили, но нямаме. Какви планове да се правят, след като една от фирмите не е обявила доставките си за април".

Здравният министър посочи, че неговото семейство ще се ваксинира с препарата на AstraZeneca "когато им дойде редът". 

Ангелов към директорите на РЗИ: Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси (ВИДЕО)

Той цитира и данните за страната: 2774 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа.  Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 269 579 - активните случаи са 38 531.  За последните 24 часа са направени 13 691 тестa - положителните са 20,3 % от тестваните. Хоспитализираните пациенти са 6 395 - 501, от които са в интензивно отделение. Починалите за денонощие са 97. С тях общият брой на жертвите вече е 10 999.  Излекувани от COVID-19 са 2531 за последното денонощие, с което общият брой вече достига 220 049.  За денонощие са били ваксинирани 6 995 души. С тях общо поставените ваксини са 309 145, показват данните.

Относно възможността за въвеждането на нови строги ограничителни мерки с оглед повишаването на броя на заразените и намаляването на свободните легла в COVID отделения, здравният министър заяви, че не се страхува от евентуалното им налагане.

Костадин Ангелов: Прекратявам предизборната си кампанияэ

Не се страхувам от мерките, ако трябва да бъде направено, ще го направим ли? Да! Нямаме колебание в тази насока. Не е въпросът да издадем заповед, а да гарантираме нейното спазване. Днес в Плевен при взетите мерки вчера ще има протести. Кажете – от този протест, като се съберат хората един до друг, какво ще се случи, какъв ще бъде ефектът от взетите мерки? Ефект ли ще получим или дефект? Разумът трябва да е медицински – каква ефективност ще има определено действие. И то ще се случи, когато нещата се налагат", категоричен бе проф. Ангелов.
 

Ангел Кунчев
Георги Димитров

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев (на снимката) изнесе допълнителна статистика. "Най-висока заболеваемост от COVID-19 има в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник", каза доц. Кунчев на брифинга в МС. 

Кунчев: След британския щам идват южноафриканският и бразилският вариант на COVID-19

„Продължават да се запазват значителните разлики, като водещи са Плевен със заболеваемост 553 на 100 000 човека, Кюстендил с 538, Враца – 500, Бургас – 496, София – 486, Шумен – 456 и Перник – 392", продължи главният държавен здравен инспектор. "Изброените области са точно тези, които взеха решение за налагане на т.нар. локални допълнителни мерки и засягат преди всичко преминаването в електронна среда на обучението в училищата над 4-ти клас, носенето на маски на открити пространства при струпване на хора, ограничаване на работното време на заведенията с 1 час и ограничаване на дейност в някои градове на спортни прояви, фитнес зали. За мен това е абсолютно оправдано, защото на другия полюс са някои области със сравнително ниска заболеваемост, каквито са Търговище с 41 души на 100 000, Видин с 92, Кърджали със 106, Разград – 107 и Добрич – 169“, отчете Кунчев.

Той посочи още, че стремглаво расте процентът на положителни проби. „Преди седмици започнахме с процент на положителните проби под 4%, в момента сме над 20%“, допълни той.

Вълната е налице навсякъде, особено в Централна и Източна Европа, както и на Балканския полуостров, допълни още Кунчев. По думите му, България се нарежда на 16 място по заболеваемост в ЕС и на пето - на Балканите.