Има неприятни съобщения за нигерийската разновидност на инфекция, подчерта главният здравен държавен инспектор
14-дневната заболеваемост у нас върви нагоре – основно заради британския вариант, който циркулира. След него идва обаче и южноафриканския щам, после бразилския, идва и нигерийски вариант, които са много тревожни. Не става въпрос да се плашим предварително. Това коментира доц. Ангел Кунчев на брифинга на здравните власти.

"Който ни обвинява в насаждане на страх и психоза нека отговори на това каква е цената да премълчаваш истината", разкритикува упреците главният здравен държавен инспектор.

14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 хиляди. България е на 18 място в ЕС и пети място на Балканския полуостров.

Ангелов: Ситуацията у нас се дължи на британския вариант на COVID-19

"Най-засегната страна в ЕС е Чехия. Ако наложим техните данни на България, щяхме да имаме над 12 хиляди случаи у нас. Възможно ли е – да, както в други държави. Дали ще стигнем тези върхове в тази трета вълна зависи от всеки дали ще спазва мерките или не", посочи той.

Прави впечатление доста голямата разлика между отделните региони – затова трябва регионален подход, смятат от Националния оперативен щаб.487 на 100 хил. са болните в Кюстендил, а в Търговище са под 100, допълни още Кунчев. Доц. Кунчев приветства решението на болницата в Бургас да отмени плановите операции. Според него това ще даде възможност за приемане на повече хора.