От утре в малките населени места всички ученици се връщат присъствено
Премиерът Бойко Борисов посети Многопрофилна болница за активно лечение-Исперих.

Заедно с него са министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и министърът на финансите Кирил Ананиев. Той бе посрещнат от представители на лечебното заведение

"На 1 март отваряме ресторантите, а от утре пускаме в малките населени места всички ученици", каза Борисов при посещението си.

Той се обърна към лекарите в Исперих с благодарност за работата им. „Благодаря за голямата работа, която вършите не само по отношение на COVID19, но и всички заболявания.



Това, което гарантираме с финансовия министър, е до 28 февруари да получите парите си за медиците на първа линия, както и увеличението на заплатите. 50 млн. лв. имаме за болниците, които откриха COVID отделения.

МС

Трябва да е дошла и помощта за общинските болници от над половин милион. За първи път финансираме и общинските болници. Това също е направено за болницата. Хората, като дойдат да се лекуват, не ги интересува дали болницата е общинска“, посочи премиерът.

Ще има ли масово тестване на учениците (ВИДЕО)

От утре пускаме в малките населени места всички ученици присъствено. Няма да ги въртим като в големите градове. На 1 март отваряме ресторантите. И 2-3 хиляди да са случаите, отваряме ресторантите. Като е казано, да знаят хората.

На хората им липсват ресторантите. На нас също ни липсват, но трябва още 15 дни да издържим. И днес нивата са ни много добри. 26-ти сме в Европа и това се дължи на всички, които работят.

Виждаме в Европа какво е положението. Ние успяваме да държим прилични форми - 26-и по заразяване. Огромни усилия се полагат за това“, допълни той. "На всеки Европейски съвет настоявам пред колегите да се въведе Единен медицински протокол", допълни той. По думите му, този протокол трябва да се въведе и за целия свят. 

Ангелов докладва на министър-председателя, че ако има отново натиск от пациенти, здравната система е абсолютно готова.

„Болниците разполагат с цялата апаратура както за реанимацията, така и за отделенията, имат всички предпазни средства, дезинфектанти, лекарства, консумативи. Така че нямаме никакви притеснения, всички болници в страната са подготвени“, акцентира министър Ангелов.

Борисов сподели, че болницата в Исперих изглежда добре след санирането. Лечебното заведение е получило и ново оборудване.

В рамките на посещението на премиера в Исперих директорът на болницата д-р Абдуллах Заргар изказа благодарност към българското правителство за бързата реакция на държава, с която той получи българско гражданство,
каквото е изискването, за може да продължи да заема поста директор на болницата.

Д-р Заргар поема лечебното заведение в Исперих преди 8 години, когато то е в тежко финансово състояние. Днес болницата има разкрити нови отделения, привлечени са специалисти, закупена е апаратура на европейско ниво.

Град Исперих обяви подкрепата си за д-р Заргар, когато в началото на годината става ясно, че заради промените в Закона за публичните предприятия хора без гражданство от страна в ЕС не могат да заемат такъв пост. На 8 февруари министърът на правосъдието Десислава Ахладова връчи удостоверение за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар.

"Доктор Абдулах Заргар вече е български гражданин.
 
 

Доктор Абдулах Заргар вече е български гражданин. Той има голям принос за българското здравеопазване и за успешното...

Posted by Boyko Borissov on Saturday, 13 February 2021


Той има голям принос за българското здравеопазване и за успешното управление на болницата в Исперих. В този казус институциите отново доказаха, че могат бързо и адекватно да решават проблемите на гражданите.

МС

Благодаря и на доктор Заргар за професионализма и отдадеността. Уверен съм, че той ще продължи да бъде все толкова обичан и грижлив лекар", сподели премиерът.

Той посетии  храм „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Разград, като подчерта, че от 140 години не е строена църква в Разград



„Министър Ананиев съм го довел специално. За пари няма да говорим колко и как, защото не е важно в случая. В Русе направихме всичко, в Бяла - също. Попският манастир направихме и стана уникален.



600 000 лв. сме осигурили за довършването на манастира в Кръстова гора. Молбата на владиката за нас е заповед. Когато свършим работа, тогава идваме, никога преди това“, допълни той.

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

МС

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят.

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът. Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме.

МС

За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград. 

За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв.

МС

Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.
 
МС


Народният представител от Разград Десислава Атанасова, която бе заедно с премиера Борисов, информира, че по социално-икономическите антикризисни мерки на правителството в региона са изплатени над 5 милиона лева в помощ на хората и на бизнеса и са запазени близо 2000 работни места. През 2017 година кабинетът отпусна 1 000 000 лв. за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в Разград.

В рамките на две години други 2,1 млн. лв. са отпуснати по бюджета на общината за подобряването и на по-малките населени места на нейна територия, включително за ремонти на улици, читалища, детски площадки. Община Разград е подкрепена от правителството и през 2019 година с общо 300 000 лева за инфраструктура.