Всички решения в Асоциацията се взимат на база анкета между членовете ни. Миналата седмица ние, като председатели обявихме, че сме готови да отворим заведенията и пуснахме анкета. Членовете обаче отговориха, че не искат да бъдат обвинени като разпространители на COVID-19 в България. Това заяви пред NOVA Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

“В петък изпратихме писмо до премиера. В момента чакаме отговор от него. След това ще вземем решение как ще продължим”, добави той.

По думите му ако заведенията бяха отворили, въпреки забраната, „глобите щяха да са големи, но не това е основният проблем“. „Проблемът е защо се получава този двоен аршин на здравните власти - ресторантите в хотелите работят спокойно, а тези пред тях - не. Защо на едното място негласно се казва, че човек може да се зарази, а на другото не", коментира той. 

По думите му около 30% от ресторантьорите няма да отворят повече. „Мисля, че всяка една седмица и месец отгоре ще направи така, че това число да се вдигне. Ние в момента сме на последно място по заболеваемост. От утре, като се отвори поетапно всичко, и бройките си вдигнат, ние няма да отворим и на първи март”, каза още Алибегов.

Източник: NOVA