Временно ще бъде спрян електронният регистър за имунизация
"Искам да дадем малко повече информация относно решението за спиране на ваксината на AstraZeneca. Повод е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а именно фатален изход за жена на 57 години. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа”, обяви проф. Костадин Ангелов на брифинг, излъчен по NOVA NEWS.

„Жената се е прибрала без никакви оплаквания. Вечерта получава остър задух, потърсен е екип на ЦСМП - Пловдив. Колегите са на място своевременно и установяват смъртта”, разясни още здравният министър и уточни, че ваксинацията на починалата е извършена с ваксина на AstraZeneca от друга партида, а не от спряната. "Тя е ваксинирана от друга партида, категорично", заяви той.

Блокираха ваксината на AstraZeneca у нас

Министърът разкри, че жената е с наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г.

„Категорично няма образуване на тромби”, поясни още Ангелов.  


Временно ще бъде спрян електронният регистър за записване за ваксинация, каза още проф. Костадин Ангелов. 

"Нежеланите лекарствени реакции са около 3 на 1000, те са стандартни – всичко онова, което е обичайно при поставянето на една ваксина. Обръщам се към българските граждани да бъдат спокойни, тази ситуация да не се използва за политически спекулации за насаждането на страхове. Във всеки момент когато получим информация, я изнасяме - не крием нищо, не си позволяваме такова поведение. Ситуацията се мени във всеки час, във всеки един момент това ,което разполагаме, го представяме пред вас.

Борисов подкрепи Курц за справедливо разпределение на ваксините в ЕС


По-рано беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА. В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Все още не е доказано дали има причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта на жената от Пловдивско, обясни пред журналисти доц. д-р Павел Тимонов от Съдебна медицина, цитиран от "Фокус".

"Засега не може категорично да се отхвърли или да се приеме, чакаме още изследвания, които ще са ясни другата седмица", добави доц. Тимонов. По думите му при аутопсията са взети всички необходими биологични материали за изследване, включително е направен и PCR тест, който е бил отрицателен.

Директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Ваня Танчева-Манчева съобщи, че починалата е 57-годишна жена е от село Йоаким Груево. Записала се е при личния си лекар за ваксинация, който я е насочил към кардиолог за консултация. Той е преценил, че няма опасност за пациентката и ваксината е била направена в Медицинския център в Стамболийски.

Жената е ваксинирана с препарата на "AstraZeneca" вчера, в 12,00 часа на обяд, след това се е прибрала без оплаквания. През нощта, обаче, около в 3.00 часа получава остър задух. Извикан е бил екип на Спешна помощ, след което е настъпила смъртта ѝ.

Д-р Тимонов каза, че е направена аутопсия, като се очаква официалните резултати от нея да излязат през следващата седмица. Той добави, че работната диагноза е остра двустранна сърдечна недостатъчност. Д-р Тимонов посочи също, че починалата е имала тежки сърдечни проблеми от 2005 г. Имала е наднормено тегло. Била е оперирана заради запушена артерия на сърцето и й е поставен троен байпас. След поставянето на ваксината не са образувани тромби.