Продуктът на AstraZeneca получи противоречиви отзиви, което постави под съмнение качествата му
Продуктът на AstraZeneca получи противоречиви отзиви, което постави под съмнение качествата му / Gulliver/Getty Images
Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca. Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

По-рано на работно заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

El Pais: Ваксината AstraZeneca – грешките, помрачили историята на успеха

Заповедта на Богдан Кирилов е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Милионери се представиха за индианци, за да се ваксинират с предимство

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Източник: МЗ