Държави като България са особено ощетени, заяви австрийският канцлер
Австрийският канцлер Себастиан Курц разкритикува остро политиката на разпределение на ваксините в ЕС.

Дозите не се разпределят, както е договорено, според броя на населението на отделните страни членки, заяви Курц.

Той спомена за улики, че е имало допълнителни уговорки на "базар" между отделни държави членки и фармацевтичната индустрия.

И докато Австрия е "по средата" при разпределение на дозите и досега не може да се оплаче от загуби, държави като България са особено ощетени, заяви Курц.

Борисов подкрепи Курц за справедливо разпределение на ваксините в ЕС

Според него ако тенденцията се запази, точно тези страни ще могат да ваксинират населението си едва в края на лятото или дори през есента.

За разлика от тях други държави може да са готови още в края на май. Като пример Курц посочи, че Малта, съотнесено към броя на населението, ще е получила до края на юни три пъти повече ваксини отколкото България. Нидерландия ще получи дотогава двойно повече дози от Хърватия. Малта се откроява с голям брой ваксини, България - с малък, даде отбеляза Курц.

Като причина за това австрийският канцлер посочи допълнителни преговори, състояли се в така наречения "Управляващ борд" (Steering Board) на ЕС. Там се е създал един вид "базар", където вероятно са направени допълнителни договорки между държавите членки и фармацевтичните компании.

"Договорите на тази институция са тайни", заяви Курц, без да даде подробности.

Освен това според австрийския канцлер има планове практиката ваксините да не се разпределят според броя на населението да бъде продължи и през идните месеци. Курц настоя за пълна прозрачност и честно разпределение.

В първа реакция по случая Европейската комисия отхвърли предположението, че има отклонения от предварително договорената зависимост между числеността на населението и броя на ваксините.

Самите държави са имали възможност да заявят по-големи или по-малки количества в Управляващия борд. "В този контекст е възможно да се договорят по-различни количества", заявил говорител на Комисията. Решенията в борда се взимат общо от Комисията и държавите. Комисията държи на своята цел до края на лятото всички пълнолетни граждани на ЕС да бъдат ваксинирани.
БТА