/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън отхвърли отправените от ЕС обвинения, че страната му блокира износа на ваксини, предаде Франс прес.

Вчера председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разкритикува Великобритания и САЩ заради наложени забрани за експорт на ваксини.

"Не сме блокирали износа на която и да било ваксина срещу коронавируса или на какъвто и да било компонент на такава ваксина", каза британският премиер пред парламента. Той подчерта, че пандемията е поставила Лондон и Брюксел "на една и съща страна".

Великобритания отрече да е блокирала износа на ваксини

"Ние се противопоставяме на ваксинния национализъм във всичките му форми",
увери Джонсън. В публикуван онлайн текст председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди вчера "забраните за износ", наложени от САЩ и Великобритания, което доведе до незабавно опровержение от страна на Лондон.

След това Мишел промени курса, като още същия ден изрази в Туитър задоволство, че британската реакция води до"по-голяма прозрачност и увеличаване на износа, за ЕС и за трети страни".

Днес заместник-постоянният представител на Европейския съюз в Лондон Никола Манион бе извикан в британското министерство на външните работи. Освен това британският външен министър Доминик Рааб изпрати писмен протест до Шарл Мишел. В него той подчертава, че "британското правителство не е блокирало износа на ваксина срещу КОВИД-19 или на компонент на (такава) ваксина". 
БТА