/ iStock/Getty Images
Европейската комисия съобщи, че удължава до края на юни временните ограничения за износа на ваксини срещу ковид. Ограниченията засягат само препаратите на производителите, с които ЕК сключи предварителни споразумения за доставка, уточни говорител на комисията.

Британският премиер отхвърли обвиненията на ЕС за блокиране на износа на ваксини

Той отбеляза, че съседните на ЕС държави са изключени от обхвата на мярката. Откакто ограниченията бяха въведени преди шест седмици, ЕС е издал 249 разрешения за износ към 31 страни по света на над 34 милиона дози ваксини. Постановен е само един отказ, пояснява комисията.

"Бионтех" може да произвежда до 3 милиарда дози ваксини през 2022 година

Сред страните, получили ваксини, произведени в ЕС, са Великобритания, Канада, Мексико, Саудитска Арабия, Сингапур, САЩ, Чили и Малайзия.

По повод решенията на няколко държави да спрат прилагането на ваксини на "АстраЗенека" от партида ABV5300 говорителят отбеляза, че такава мярка не е препоръчвана от Европейската агенция по лекарствата.
Той уточни, че проверката на въпросната партида, за която има съмнения, не е приключила.

Държавите от ЕС са отговорни да прилагат препоръките на лекарствената агенция и да не предприемат действия в разрез с тези препоръки. При странични проявления от ваксините отговорността е на производителя, добави той.
БТА