Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
На 5 и 6 март президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Албания по покана на президента Илир Мета.
 
Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от президента Мета. В президентския дворец двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Албания, след което ще дадат съвместна пресконференция.
 
Символи на Белград грейнаха в цветовете на българския трибагреник (СНИМКИ)

Сред акцентите в разговорите на държавния глава в Тирана ще бъдат европейската перспектива за Западните Балкани, сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, миграцията и хуманитарната помощ,  както и двустранните търговско-икономически отношения и българското национално малцинство.
 
Освен разговорите с албанския президент Илир Мета са планирани и срещи с министър-председателя Еди Рама, както и с председателя на парламента Грамоз Ручи.
 
„От Солун до Загреб“ - стъпка към общото бъдеще на Западните Балкани (ВИДЕО)

В Тирана президентът ще присъства на прием по повод Националния празник на България – 3 март, даван от посолството ни в Албания за дипломатическата общност, изтъкнати представители на албанското общество и на българската общност. Румен Радев ще проведе среща и с представители на българското национално малцинство в Албания.
 
В рамките на посещението си в Албания държавният глава ще посети град Дуръс, който през месец ноември м.г. беше засегнат от тежко земетресение, довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети.
 
По време на посещението в Албания президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата му Десислава Радева.