Днес в Солун започва конференция, на която България ще е представена от външния министър Екатерина Захариева
В гръцкия град Солун днес ще се проведе конференция на високо ниво под мотото "От Солун до Загреб", като част от гръцките инициативи за насърчаване на общата европейска перспектива на Западните Балкани, предава БГНЕС.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас и външните министри на България, Хърватия, Италия, Черна гора, Сърбия, Словения, Косово и Албания и Македония ще присъстват на конференцията. Предвид неотдавнашните предложения на Европейската комисия за изменение на методологията за разширяване на ЕС, конференцията е отлична възможност за всички балкански държави, независимо дали вече са членки на ЕС или не, да се потвърдят своя общ път към Европейското семейство.

България подкрепя Северна Македония за присъединяване към ЕС

В Конференцията участва и българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. Сред обсъжданите теми са предизвикателствата и перспективите пред европейската интеграция на страните от Западните Балкани няколко месеца, след като Франция блокира започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

Очаква се през март ЕК да представи доклад за напредъка на двете страни по пътя към започване на преговори, а през май - Среща “ЕС-Западни Балкани” в Загреб. Френският президент Еманюел Макрон заяви на Мюнхенската конференция по сигурността, че е готов да подкрепи започването на преговори в зависимост от изводите в доклада на ЕК.

Борисов: Цяла Европа иска да даде перспектива на Западните Балкани (СНИМКИ/ВИДЕО)

Конференцията ще започне тази сутрин в Солун и ще завърши с пресконференция на двамата външни министри на Гърция и Хърватия - като ротационен председател на Съвета на ЕС. В специално изявление говорителят на гръцкия премиер Стелиос Пецас съобщи, че конференцията е "още един начин да покажем нашата политика, която е потвърждаване на европейската перспектива на Западните Балкани. Моментът за това е идеален, след като Франция, която се противопостави на започването на преговори и Тирана и Скопие, сега е много по-отворена за компромиси".
БГНЕС