Бойко и Урсула
Бойко и Урсула / БГНЕС
Премиерът защити това решение като любезност
Пресконференцията на Борисов и Урсула протече без микрофони на журналистите
102193
Пресконференцията на Борисов и Урсула протече без микрофони на журналистите
  • Пресконференцията на Борисов и Урсула протече без микрофони на журналистите
С демонтирани микрофони за журналистите премина пресконференцията на премиера Бойко Борисов и новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. "Няма да има въпроси, за да не я поставяме в неудобно положение да отговаря за нещо, което все още не е решено окончателно", отсече министър-председателят. Борисов обясни това като любезност.

Част от журналистите обаче го приеха като неуважение към тях.
 
Всички звукови устройства в залата за пресконференции на Министерския съвет бяха с демонтирани микрофони за журналистите и те можеха само да слушат. И друг път са правени официални изявления, като не е предвидено журналистите да задават въпроси, но за първи път са премахнати и микрофоните. Бойко Борисов обясни това като любезност към високопоставения гост и обеща на журналистите Урсула ван дер Лайен скоро да дойде пак и тогава ще могат да питат.

Урсула фон дер Лайен: България е много важен член на Европейския съюз (ВИДЕО)

 
"Няма да има въпроси - не за друго, а за да не я поставяме в неудобно положение, да отговоря за нещо, което още не е в цялостен вид договорено. Обещавам, че тя скоро пак ще дойде в България - като имаме и подредена и Комисия, така че да задаваме и други въпроси. И за Шенген, и за Еврозоната, и за мониторинговия механизъм", обясни Борисов.

Борисов и Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет
БГНЕС

България е важна за ЕС подчерта на няколко пъти в изказваето си новият председател на ЕК Урсула ван дер Лайен и увери, че България ще получи в комисията съществен и важен портфейл.
 
"Очаквам с нетърпение да работя в много добро сътрудничество. Аз съм сигурна, че ще се намерят прекрасни решения за съществено важни проблеми, защото е необходимо за икономическото развитие, но и да се отговори на потребностите на обществото", посочи фон дер Лайен.

Борисов хвали пред ЕК криминалистите, разкрили двойното убийство край Негован
 
Това, че не е предвидено да има въпроси от медиите, журналистите приеха като част от протокола, но демонтажа на микрофоните част от тях определиха като доста груба мярка и неуважение.

По свобода на словото в  последната класация на неправителствената организация „Репортери без граници”, България е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС. От общо 180 държави, тя е на 111-то място - между Боливия и Централноафриканската република. Частта от доклада, посветена на България, е озаглавена "Непрозрачни и корумпирани". В него се посочва, че правителството подкупва медии със средства от фондовете на ЕС, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми. Заради увеличилите се заплахи и нападения срещу журналисти докладът отчита, че професията в България е опасна.