/ БГНЕС
Премиерът не каза за кой ресор в Комисията се борим, още текат преговорите
Премиерът Бойко Борисов не се сдържа и похвали екипа, разкрил жестокото двойно убийство край Негован. Направи го в присъствието на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. да поздравя колегите от полицията, криминалистите, изключително добре работят, търпеливо. За първи път имаме случай да не знаем кои са жертвите, а да стигнем до убийците", възкликна Борисов.

Задържаните за убийството край Негован направили пълни самопризнания

Той предупреди медиите, че въпроси към шефката на ЕК по повод ресора на нашия еврокомисар няма да има, за да не я поставяме в неудобната ситуация "да обяснява за нещо, което още не е договорено". "Сега ще продължим да бъдем любезни към нея, докато още си подреди екипа", вметна Борисов.

"В Европа важи правилото, докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", обобщи премиерът. "Не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме - това са 27 държави", каза Борисов.

Урсула фон дер Лайен: България е много важен член на Европейския съюз

И добави, че още не се знае Великобритания дали ще има свой еврокомисар. По повод политическата ситуация на Острова, Борисов направи сравнението: "Ако в България затворят парламента, представяте ли си какво ще пишете вие? За каква диктатура! То ще бъде чудо", възкликна Борисов.

"Много хубаво си схванала това, което е приоритет на нашето правителство, не само дигитализацията, но важни са хората", подчерта българският премиер, като се обърна към Урсула фон дер Лайен като към стар познайник. Тя е стар мой приятел - за радост ЕС излъчи един изключителен човек, голям експерт в много сфери", отбеляза още той. Министър-председателят обобщи, че успешното българско европредседателство и ролята ни за интеграцията на Западните Балкани са "резултати от ново лидерство на всички нива на българите". "Много мозъци и хора от соцстраните отидоха да работят на Запад. Сега Западът е длъжен да инвестира много пари в мозъците в Европа, да им се даде тази възможност да се развиват, да се инвестира в тях", подсети новата шефка на ЕК премиерът.

"Българите забравиха какво е да имат мигранти по улицата", отбеляза още Борисов по повод втория акцент на фон дер Лайен относно миграцията, като допълни, че това е станало и с помощта на нашата държава, но и с усилията на "Фронтекс" и съседна Турция.