Премиерът Борисов изтъкна, че Централна и Източна Европа имат огромен потенциал
Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да се инвестира в цифровизация и образование. Младите хора изграждат нашето бъдеще. Това изтъкна новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с българския министър-председател Бойко Борисов.

Новият председател на Европейската комисия на посещение у нас

„България е много важен член на Европейския съюз. Лично ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте“, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че през последните седмици е разговаряла за кандидатите за еврокомисари. „Тук съм, за да слушам много внимателно какви са вашите приоритети и очаквания. В Европа можем да успеем само, ако обединим усилията си“, каза новият председател на ЕК и добави, че придава голямо значение на становищата на страните от Източна Европа.„Трябва да обменяме становища и да си говорим, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства. Демографските проблеми, киберсигурността, промяната на климата и други“, посочи тя.

Германският президент: Урсула фон дер Лайен ще бъде изправена пред трудности

„Ние сме на 100% зад България“, подчерта тя.

Тя подчерта, че в България вижда колко големи са инвестициите в образованието. "Голямо впечатление ми прави, че има най-голям растеж на БВП и виждам една държава, която просперира и е готова да инвестира в научноизследователска, и развойна дейност". Акцент на мандата ѝ е съвместната работа в областта на дигитализацията, информационните технологии и цифровите политики.
 

Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет
БГНЕСОт своя страна министър-председателят заяви, че не само дигитализацията е важна, но най-големият приоритет за Европа са хората. Той изтъкна за човешкия ресурс на Източна и Централна Европа и коментира, че страните на бившия социалистически лагер не бива да бъде подценяван. По думите на премиера, Европа е на дъното на класацията по отношение на иновациите в сравнение в САЩ. Това е картината към настоящия момент, която трябва да бъде променена.

Борисов заяви, че България е спазила изискването на ЕС за номинирането на жена на председателския пост на ЕК, за да бъде постигнат баланс на половете на високите постове на Евросъюза.

Двамата предстои да имат работна среща в Министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

През юли тази година Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за новия председател на ЕК. Тя е първата жена, избрана за председател на Еврокомисията.

 
БГНЕС