/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов отчете добрите резултати, които са залегнали в индекса на Асоциацията на индустриалния капитал в България по време на днешното правителствено заседание.
 
 

Изчисленията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) показват значително изсветляване на икономиката през 2018 г. Показателят се повишава до рекордните 79.1 пункта, което е с 4.55 пункта над нивото от година по-рано. От АИКБ подчертаха и усилията на Агенция "Митници", в резултат на които се увеличава и събираемостта на дължимия акциз за алкохол и цигари. Изсветляването на икономиката през последните пет години се дължи на няколко фактора. От една страна, България е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение. От друга страна, стоят усилията на НАП например. Сред външните фактори са излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен натиск по границите на България.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 3 юли 2019 г.

Според индекса за последните пет години българската икономика е изсветляла и, по думите на Борисов, през 2023 г. при същия темп на развитие нашата икономика ще постигне най-добрите показатели в Европейския съюз.

Премиерът отбеляза, че неправителствените организации също отчитат усилията, които правителството полага за изсветляването на икономиката. Като фактори за добрите резултати Борисов посочи усилията на НАП, редица международни фактори и липсата на миграционен поток.

„Искам да ви информирам за резултатите, които отчита АИКБ – сивата икономика намалява. Повишава се до рекордните 79,1 пункта светлата част на икономиката. Най-малко някой може да ни заподозре за близки връзки с тази асоциация“, коментира Борисов. Той посочи, че асоциацията винаги е подкрепяла левите сили. „Но когато цифрите говорят, много ясно и лесно се правят изводи“, заяви премиерът.

Борисов: До 20 май ще бъде направена първа копка на интерконектора с Гърция

Борисов обясни, че изсветляването на икономиката през последните пет години се дължи на няколко фактора.

„От една страна, България е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение. Така например фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведоха до понижение на индекса през същата година. По време на нашето управление се посочва работата на „Митници“, в резултат с което се е увеличила събираемостта на дължимия акциз на алкохол и цигари – сиреч, не както някой каза, че ровим в кофите за боклук. Усилията на НАП доведоха до това, че миналата година проверките на касовите наличности доведоха до намаляване на 5 млрд. лв. Както и кампаниите за заплата в плик“, каза министър-председателят.

Като други фактори премиерът посочи излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен поток по границата на България. „Което също е изключително наша заслуга. И според техните прогнози до 2023 г. България вече ще е на нивото на най-добрите показатели - с този ръст от 15%. Сега ще отчетем и битката с контрабандата на цигари. Така че виждате, че и неправителствените организации започват да отчитат усилията, които полагаме. Когато фактите говорят, а парите са в бюджета, мисля, че е много видимо“, заяви Борисов.

 
БГНЕС, Агенция Фокус