Премиерът бе в Русе, за да се запознае с новата инвестиция на немски завод за автомобилни заключващи механизми, който откри нова производствена база
Премиерът бе в Русе, за да се запознае с новата инвестиция на немски завод за автомобилни заключващи механизми, който откри нова производствена база / БГНЕС
Борисов: До 20 май ще бъде направена първа копка на интерконектора с Гърция
101527
Борисов: До 20 май ще бъде направена първа копка на интерконектора с Гърция
  • Борисов: До 20 май ще бъде направена първа копка на интерконектора с Гърция
До 20 май ще бъде направена първата копка на интерконекторната газова връзка с Гърция. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Русе. Той бе в крайдунавския град, за да се запознае с новата инвестиция на немски завод за автомобилни заключващи механизми, който откри нова производствена база.
 
Първата копка на междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде направена в село Кирково. На нея ще присъстват премиерите на двете страни, обяви Борисов: "Всичко се подготвя и, живот и здраве, около 20 май сме се разбрали да отидем в Кирково да дадем старт. Това е изключително важно за диверсификацията на газовите доставки. Когато имаме и на нашия газов хъб "Балкан" от четири-пет източника милиарди кубически метра - от Азърбайджан, от Русия, Гърция, от американска страна... ние в момента от интерконектора с Кулата и Солун връщаме на ден по 4 млн. кубика втечнен газ, така че да си подготвяме системите".

Нов мост при Русе ще има, но първо при Свищов
 
Газовата връзка се проектира за пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз", в близост до Стара Загора с гръцката "ДЕСФА" в района на Комотини. Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество с акционери "Български енергиен холдинг" ЕАД и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният - до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап.
 
Премиерът Борисов обяви, че има готовност и за започване на работа по изграждането на мост между България и Румъния при Свищов: "Даже в Румъния мисля, че го минаха на Министерски съвет. С румънското правителство говорих, за да не става втори мост на Русе, а виждате колко е задръстен, просто румънците не го искат. Оттатък е тресавища, блата, ще струва повече пари и трябва да правят инфраструктура. Но всеки път го поставям и са ми обещали и на Свищов, и на Русе. Тази огромна икономика, която е и от България в Румъния, Турция, Гърция - тези товари трябва да се движат".

Откриха четвърти завод за автомобилни части край Кърджали

Премиерът Бойко Борисов бе в крайдунавския град, за да се запознае с новата инвестиция на немски завод за автомобилни заключващи механизми, който откри нова производствена база
БГНЕС

До две години може да започне изграждането на магистралата Русе – Велико Търново. Това ще стане след като магистрала "Хемус" достигне до Велико Търново. За първоначалното й  строителство ще бъдат заделени 200 000 000 лева.
 
Премиерът Борисов бе в Русе на откриването на новата производствена база на немски завод за автомобилни ключалки. Инвестицията е в размер над 20 млн. лв., с което ще бъдат разкрити над 350 нови работни места, а с това общият брой на работещите ще надхвърли 1300.