/ пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на четвъртия завод за производството на автомобилни части и научно-изследователски център край Кърджали. Той е най-големият и модерен завод за производство на метални тръби в Европа, посочи министър-председателят.
 

Когато инвеститорите правят трети и четвърти завод у нас, това е показателно. Присъствах на откриването на 4-тия завод за производството на автомобилни части и научно-изследователски център край Кърджали. Той е най-големият и модерен завод за производство на метални тръби в Европа. Освен в Кърджали, инвеститорите са решили да открият нов завод във Враца с 1000 работни места. Можем да оставим фактите да говорят сами за себе си.

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 11 май 2019 г.

"Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод. Тук има хора, които още си спомнят Възродителния процес”, заяви Борисов.

Икономическата и финансовата стабилност дава резултати, инвестиционният интерес към България е голям, каза още министър-председателят. Той изтъкна, че за разлика от преди 15-20 години, сега се инвестира в реалната икономика и се създават висококачествени продукти в България, което се отразява позитивно и на БВП на страната. 

пресцентър, Министерски съвет


Инвеститорите благодариха на премиера Борисов и на цялото правителство за подкрепата. "Благодарности не са нужни, това ни е работата, добре сме я свършили", заяви от своя страна министър-председателят и добави, че във Враца се прави още един завод с 1000 работни места.

Новата инвестиция в Кърджали включва завод с разгъната застроена площ от 20 000 кв.м., научно-изследователски център, както и зона за отдих. Компанията им е открила общо 2500 работни места в  България.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 11 май 2019 г.

Помолен от медиите да коментира думите на турския посланик у нас Хасан Улусой за изучавано на турски език, премиерът Борисов заяви, че, ще поиска още сега посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации и добави, че не му е работа да дава съвети.

„Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента ясно и точно“, подчерта премиерът Борисов. Той обърна внимание, че в образованието имаме много ясни програми. „Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза премиерът и добави, че у нас младите хора учат много езици. „Колкото повече, толкова по-добре“, подчерта той. „Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка“, каза още министър-председателят.

Той е на посещение в Кърджали заедно с председателя на НС Цвета Караянчева, министъра на финансите Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев, икономическия министър Емил Караниколов и посланика на Турция в България Хасан Улусой.

Борисов посети и манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали. Той инспектира строителните дейности по възстановяването на светата обител. 
 
 

Посетих средновековния манастирски комплекс Св. Йоан Предтеча край Кърджали. Манастирът е един от най-древните у нас, събарян е два пъти и се изгражда за трети.

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 11 май 2019 г.

 Правителството отпусна общо 1 милион лева за строежа на манастира в града – 800 хиляди лева през 2015 г. и 200 хиляди лева през 2017 г.

пресцентър, Министерски съвет


“В Родопите от 100 години манастир не е правен. Оставям изводите на тези преди мен, които обичат да приказват. Ние без много да приказваме - строим църкви и манастири и то в сърцето на Кърджали и в същото време с нашите братя мюсюлмани поддържаме прекрасни отношения”, каза премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че през октомври очаква манастирският комплекс да бъде изцяло завършен. “Могло е да го направят и преди 10 години и преди 20 и преди 30 години е могло, но никъде не са направили”, заяви още министър-председателят.

пресцентър, Министерски съвет


“Първият параклис тук е от VII-VIII век”, посочи отец Николай, който служи в храма при манастира. Той подчерта, че помощта от правителството за възстановяването на манастирския комплекс е важна за православната общност в региона. “От Смолян до Ивайловград манастири няма. Това е исторически момент”, каза отец Николай и допълни, че първите разкопки на историческия за региона манастир са започнали още през 1932 г.

пресцентър, Министерски съвет


Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” е български православен манастир, разположен на десния бряг на река Арда в град Кърджали. Той е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром”. От археологическите разкопки е известно, че съществуват 4 последователно строени църкви. Те са с типично византийски стил и силно атонско влияние. Манастирът е бил духовно средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос.