/ БГНЕС, архив
Преговаряме с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство
97563
Преговаряме с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство
  • Преговаряме с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство
Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана на българското въздушно пространство. Това става ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили, одобрен от правителството и внесен за обсъждане в Народното събрание.
 
Съвместната охрана ще е в рамките на НАТО. Подобна вече се извършва от няколко години с военновъздушните сили на Румъния и Италия. Схемата предвижда при полети на руски самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните от Алианса да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите. Така се пестят гориво и полетни часове.
 
България е принудена да използва тази схема, защото наличните изтребители МиГ 29 не са достатъчни и има недостиг на горива. Съществува реална опасност през тази година Военно въздушните ни сили да не успеят за изпълнят задачите си по охрана на въздушното пространство на България, а оттам и на НАТО, се казва в доклада, който преди две седмици бе одобрен от Министерския съвет.
 
Какво е състоянието на Въоръжените ни сили през 2017-а?

Продължава работата по разработването на двустранно споразумение за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса с Република Турция.
 
Дебат за това ще позволим ли Турция да охранява небето ни имаше и през февруари 2016 г., когато с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили парламентът одобри съюзнически въоръжени сили да могат да охраняват небето ни.
 
Между първо и второ четене на закона от БСП предложиха охраната да се осъществява самостоятелно или съвместно със съюзнически държави, които обаче нямат обща граница с България, т.е. не са наши съседи. Сегашният министър на отбраната Красимир Каракачанов, тогава депутат, заяви, че от Патриотичния фронт са подкрепили това предложение, за да не се охранява небето ни от турски самолети.
 
Лют спор в НС за възможността и чужди самолети да охраняват родното небе

В крайна сметка депутатите решиха, че съвместната охрана на въздушното ни пространство с изтребители от НАТО ще става при условията и по реда, определени от международен договор. Депутатът от ГЕРБ, сега вътрешен министър Валентин Радев, тогава увери, че Турция няма да участва в охраната на небето ни. "Това е гаранцията, че българското небе няма да се охранява например от турски самолети", коментира Радев.
 
В доклада за състоянието на въоръжените сили отново се отбелязва незавидното състояние на авиацията ни, както и това, че небето ни е пазено от съюзнически сили. Това става на фона на забавения с близо година проект за закупуване на нови изтребители и сключения в началото на годината договор с руската компания РСК МиГ за поддръжка и ремонт на съветските ни самолети МиГ 29.Договорът е за три години и е на стойност 81 млн. лева.
 
Министър Каракачанов: Парите за модернизация на Българската армия са необходими

По отношение на новите изтребители се казва, че е предвидено придобиването на 16 бойни самолета на два етапа. За първия етап е предвидено придобиването на  8 или 9 бойни самолета в рамките на 1,5 млрд. лева. Заради лошото състояние на техниката военните дори не са успели за проведат всички учения през миналата година.

От Министерството на външните работи разпространиха съобщение, в което уточняват, че двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО. (вижте пълния текст на писмото от МВнР).