Предлагат опция чужди самолети да се включат в охраната на родното небе
Предлагат опция чужди самолети да се включат в охраната на родното небе / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат възможност за съвместна охрана на въздушното ни пространство със страни от НАТО
81976
Предлагат възможност за съвместна охрана на въздушното ни пространство със страни от НАТО
  • Предлагат възможност за съвместна охрана на въздушното ни пространство със страни от НАТО

Държави-членки на НАТО ще могат да се включват в отбраната на българското въздушно пространство, съвместно с нашите военновъздушни сили - това предвиждат промени в закона за отбраната, публикувани за обществено обсъждане.

Законопроектът дава възможност за преговори с наши съюзници за съвместни действия по така наречения еър полийсинг (Air policing), обясни заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. По думите му Румъния, Гърция, Албания и Словения вече осъществяват тази функция с цел укрепване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО.

След като се промени законът и се създадат предпоставки за допускане на съвместна охрана на българската въздушна граница от нашите съюзници от НАТО, тогава ще бъде изработен меморандум, респективно договор, който ще бъде предложен от правителството и приет от парламента, каза Кюмюрджиев.

Тогава ще се види кое е най-изгодно за нашата страна - кои летателни средства на наши съюзници са най-съвместими с условията, които страната ще предложи на родните летища, кои пилоти - наши и на съюзниците, могат да работят заедно, допълни той.

Ще бъде изработен програмен документ, на базата на който ще се водят преговорите със съюзниците за съвместната охрана на въздушната ни граница.