/ Sofia Photo Agency, архив
От Министерството на външните работи разпространиха съобщение, в което уточняват, че двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО.
 
Ето пълния текст на прессъобщението:
 
Във връзка с публикации в медиите, съдържащи погрешна интерпретация че България води преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното пространство, уточняваме следното:
 
България е подписала двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Гърция през ноември 2010 г. и с Румъния през октомври 2011 г.
 
Споразумението между България и Гърция за презгранични операции по Air Policing е подписано на 1 ноември 2010 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 10 февруари 2011.
 
Споразумение между България и Румъния за презгранични операции по Air Policing  е подписано на 12 октомври 2011 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 16 февруари 2012 г.
 
По същия модел на сътрудничество се работи по проект за двустранно споразумение между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса.
 
Двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО. Тези споразумения определят основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на двете страни, както и да се осигури безопасност и координация на техните полети.
 
Air Policing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса.