/ БГНЕС
Финансирането на българската армия - най-горещата тема на КСНС
97031
Финансирането на българската армия - най-горещата тема на КСНС
  • Финансирането на българската армия - най-горещата тема на КСНС
Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г. Продължаваме да следваме плана за достигане на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след края на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той уточни, че на заседанието е коментирана и точката за вероизповеданието.
 
Какво каза президентът след заседанието на КСНС
 

КСНС
БГНЕС

Каракачанов коментира проблемите, свързани с националната сигурност, които са били дискутирани при президента по-рано. Един от проблемите, които министърът очерта, е опасността от радикализация. "В България ги виждаме в момента само под формата на говорене по гетата, но този проблем не е за подценяване", подчерта той на излизане от президентството.
 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че на заседанието при президента е повдигната и темата с избора на изтребители, бойни самолети. Преди години имаше скандал във връзка с решението на служебното правителство, а по-късно и оспорваното от настоящето правителство - дали изборът е паднал върху шведските "Грипен" или върху американските F16, които обаче ще бъдат втора употреба.

Парламентът предлага на МО да актуализира офертите за нов боен самолет

КСНС
БГНЕС


Каракачанов смята, че закупуването на нова бойна техника по никакъв начин не бива да пречи на ремонта на настоящето въоръжение на българската армия, което пък е свързано с немалко средства.
 
Именно темата с финансирането на българската армия е била една от най-горещите точки, призна на излизане от президентството и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя допълни, че именно по тази точка е имало най-много спорове, тъй като рамката, която се очертава и желанието да е се достигне до 2% от БВП на този етап според нея е твърде рано. Тя коментира още, че преди да се стигне до темата с процента от брутния вътрешен продукт, който да бъде отделен за отбрана, трябва да се направят и достатъчно добри условия за служителите в българската армия, така че да се задържат повече млади хора.
 

КСНС
БГНЕС

След заседанието премиерът Бойко Борисов не отговори на журналистически въпроси. Не отговориха и началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев, вътрешният министър Валентин Радев, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
 
Финансовият министър Владислав Горанов не е присъствал на заседанието на КСНС. Отсъства и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е на посещение в Крим.