/ БГНЕС
Румен Радев: Времето за декларации изтече – дела трябват
97030
Румен Радев: Времето за декларации изтече – дела трябват
  • Румен Радев: Времето за декларации изтече – дела трябват
Времето за декларации изтече – дела трябват. С тези думи президентът Румен Радев приключи общата декларация, която консенсусно бе приета на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата на заседанието беше „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки".

Какво казаха участниците в КСНС след заседанието
 

След петчасово заседание участниците в КСНС при президента излязоха с консенсус затова, че армията ни е в лошо състояние, че има недостиг на личен състав, че отливът на военни не е намалял и че бойната техника е остаряла. За последната една година армията е намаляла с още 1000 военни, а техниката е остаряла още повече, заяви президентът Румен Радев след края на заседанието.
 
Отчетено е, че в същото време усложнената геополитическа среда, международният тероризъм, миграционният натиск излагат на риск националната ни сигурност.

Румен Радев КСНС
БГНЕС


В хода на дискусиите по време на заседанието е установено разминаване между средносрочната прогноза за периода 2019-2021 г., приета вчера, и националния план за повишаване разходите за отбрана на 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2024 г. Това е свързано и с първото решение на Консултативния съвет от днес, а именно това разминаване да бъде изчистено и до октомври тази година средносрочната прогноза да бъде актуализирана.
 
Министерството на отбраната да предложи нови работещи мерки за преодоляване на недостига на личен състав в армията и това да се случи до септември тази година. Това е другото решение на КСНС. Както и да бъде осигурено внасянето и гласуването от Министерски съвет и Народното събрание на инвестиционните проекти за модернизация на армията. Това трябва да се случи до юни месец тази година.

Румен Радев КСНС
БГНЕС


Друго решение на КСНС е да бъде осъвременен законът за вероизповеданията, така че да не се допуска радикализация на религиозна основа.

Румен Радев КСНС
БГНЕС