Представят проект за санкции на работодатели на нелегално пребиваващи граждани
Представят проект за санкции на работодатели на нелегално пребиваващи граждани / netinfo
Председателят на Комисия по европейски въпроси Младен Червеняков и председателят на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов ще представят становища на двете комисии относно проект на директива на Европейския парламент и на Съвета за санкции спрямо работодателите на нелегално пребиваващи граждани на трети страни и предложения за регламенти за осъвременяване на правната рамка за координация на системите за социална сигурност.

Представянето ще се състои от 11.00 часа днес в зала "Запад" на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на парламента. В представянето на позицията на България по темата участие ще вземат Ася Чолашка, директор на дирекция "Международни отношения и европейска интеграция" от Министерството на труда и социалната политика, Лиляна Станкова, началник отдел "Миграция и свободно движение на хора" от Министерството на труда и социалната политика и експерти.

Проектът на директива цели развитието на обща миграционна политика в рамките на Европейския съюз и препоръчва при тежки нарушения да бъдат постановявани и наказателни мерки. От държавите-членки се изисква да предприемат ежегодно проверки по отношение на 10 процента от предприятията на тяхната територия, за да се осигури контрол за прилагането на директивата.

Представени ще бъдат и предложения за регламенти за осъвременяване на правната рамка относно координацията на системите за социална сигурност. Те са част от изпълнението на Годишната работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз и третират съхраняването на социалноосигурителните права на гражданите при пътуване, пребиваване или живеене в държава-членка, различна от тази, където лицата са социално осигурени. Въвеждането на тези регламенти в националното законодателство цели оптимална защина на социалните права на българските граждани, по-специално при обезщетенията при безработица и майчинство, се посочва в съобщението.