/ dariknews.bg,архив
Комисия предлага дисциплинарни проверки срещу служители на затвора в Ловеч и общежитието към него след бягството на рецидивиста Борис Иванов, който впоследствие бе заловен миналата седмица. Това съобщават от Министерството на правосъдието, цитирани от Фокус. Ще бъдат разследвани началникът на затвора в Ловеч и неговият заместник, началникът на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ и социалният инспектор в затвора, както и началникът на общежитието „Полигона“ и социалният инспектор там.

21 юни: Осъден за блудство и кражби избяга от затвора в Ловеч (СНИМКА)

Комисията счита, че са налице пропуски и грешки, които са довели до бягството на лишения от свобода. Затворникът, който изтърпявал наказанието си в общежитие от открит тип, избяга от външен обект, където работел, в четвъртък миналата седмица и бе заловен дни по-късно в района на Летница.

След бягството на Иванов от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ бе назначена комисия, която да извърши проверка по случая.

Полицията залови беглеца от Ловешкия затвор на 23 юни

При проверката са констатирани факти във връзка с промяната на режима на изтърпяване на наказанието от Иванов, който излежава 13-годишна присъда за кражби и блудство, постановена през 2011 година.

На 20 ноември 2015 г. Комисията по изпълнение на наказанията към затвора в Ловеч заменила режима на Иванов от строг на общ. От 11 юни 2018 г. със заповед на началника на затвора Иванов е настанен в затворническо общежитие от открит тип. На 14 юни 2018 г. той е разпределен да доизтърпи наказанието си в затворническото общежитие „Полигона“ към затвора. На следващия ден е определен да работи на външен обект и на 16 юни е първият му работен ден. На 21 юни Иванов избяга и бе заловен на 23 юни.

Борис Иванов - затворник рецидивист, който бяга не за първи път

След извършената проверка комисията счита, че са налице пропуски и грешки, довели до бягството. Сред тях са липса на комуникация и екипност в дейността на служителите, имащи отношение към изготвяните становища за промени в правният статут на лишените от свобода. Комисията установява, че има промяна в първоначално изготвената оценка от рецидив, но проблемните зони остават, а изготвеното становище от социалния инспектор в затвора е формално и противоречи на текущ доклад на друг социален инспектор.

Беглецът взел възрастна жена за заложник, преди да бъде заловен (ВИДЕО)

Комисията констатира още, че в случая липсва прецизиране при назначаване на работа на външен неохраняем работен обект, с оглед наказанието на затворника, неговите характеристични данни и стойността на оценката на риска от рецидив. Иванов не е имал престой в затворническото общежитие, през който да се адаптира и да се наблюдава неговото поведение, преди да бъде изведен на външния обект. В тази връзка комисията предлага да бъдат образувани дисциплинарни проверки срещу началника на затвора в Ловеч и неговия заместник, началника на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ и социалния инспектор в затвора, както и срещу началника на общежитието „Полигона“ и социалния инспектор там.

Окръжната прокуратура ще реши дали и как да бъдат наказани, отбелязва bTV.