Предлагат интегрална бюлетина за президентските избори
Предлагат интегрална бюлетина за президентските избори / netinfo

Глоба от 50 до 200 лв. за хора, които продават гласа си на президентски избори, такава промяна в закона за избор на президент и вицепрезидент обмислят от мнозинството. Депутатите обсъждат три законопроекта за изменение в този закон.

За президент да се гласува с интегрална бюлетина както на последните парламентарни избори е основната промяна, която предлагат от левицата и НДСВ. ДПС отново се против, защото според Четин Казак това би лишило значителна част от българските граждани от възможността да гласуват. Ако все пак интегралната бюлетина бъде приета, трябва максимално детайлно да се запише как ще изглежда тя, настояват от ДПС.

С проектите си Яне Янев от ОДС и ДСБ предлагат ограничаване на т.нар. изборен туризъм. Проектът на ДСБ предвижда гласуване само по постоянен адрес и премахване на възможността за издаване на удостоверения за гласуване на друго място. Според представители на мнозинството тези текстове са противоконституционни.

Очаква се по-късно днес парламентът да обсъди промени в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор до 3 години и глоба от 500 до 2000 лв. за купуване на гласове.