Президентът не пожела да каже дали става въпрос за Ангел Джамбазки
Скопие забранява на български евродепутат да влиза в страната, съобщиха македонски медии.

Президентът Стево Пендаровски обяви след заседание на Съвета за сигурност, че ще предложи на правителството евродепутатът и още няколко български лица да получат забрана за влизане в РС Македония. Държавният глава обаче не пожела да каже дали става въпрос за съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки, пише Vecer.

Буяр Османи: Пендиков се страхува да се върне заради заплахите

Заседанието е имало специален акцент върху последните развития в отношенията с България и побоя над секретаря на сдружението “Цар Борис Трети” в Охрид.

Очаква се на 4 февруари в Скопие да пристигне организирана група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Тя ще има за цел нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и на отношенията с България, заяви още Стево Пендаровски.

Той подчерта, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата „Св. Димитър” в Скопие.

Президентът посочи, че според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и властите няма да бъдат неми свидетели на това, което ще се случи.

„Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи”, каза Пендаровски.

Ковачевски за Джамбазки и Костадинов: Политически маргинали пречат за оправяне на отношенията

Ако предложението бъде прието, това означава, че ако тези лица са извън страната, няма да им бъде позволено да влязат в РСМ. А ако вече са на нейна територия, престоят им ще бъде отменен и ще бъдат обявени за персона нон грата.