Дискусията с политически маргинали от България бих оставил на политическите маргинали от нашата страна. Аз представлявам правителство, което комуникира с правителството на България на много по-високо ниво от миналото. Това заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски по повод изявленията на българския евродепутат Ангел Джамбазки и на депутата Костадин Костадинов на възпоменанието за Мара Бунева в събота в Скопие.

„Въпреки че става дума за политически маргинали, техните изявления предизвикват безпокойство в нашето общество. Именно това е единствената им цел, да провокират и подкопаят усилията на Северна Македония и България да продължат в духа на сътрудничество и поддържане на положителен дух в двустранните отношения“, каза Ковачевски на днешна пресконференция.

В Скопие отбелязват годишнина от смъртта на Мара Бунева

По думите на премиера целта на всеки политически маргинал е да стане популярен чрез такива дейности и затова той няма намерение да реализира желанието им да бъдат сензация и да станат популярни, когато те не са популярни дори и в собствената си страна.

Той посочи, че Министерството на външните работи на РСМ е реагирало подобаващо на тези изказвания с нота до София, в която коректно е определило подобни действия като заплаха за добросъседските отношения.

„Министерството на външните работи вече поиска от официална София да се дистанцира от неуместните изказвания, които нараняват чувствата на гражданите на Северна Македония и сериозно вредят на усилията за насърчаване на добросъседските отношения между двете страни“, добави Ковачевски.
БГНЕС