/ БГНЕС
Безплатни антигенни тестове на посетителите на културни събития ще започнат да се правят всеки момент, стана ясно от интервю на културния министър Боил Банов в предаването "Култура.бг" по БНТ. По думите му, това е експериментално и е по нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Премиерът ми е възложил експериментално и съвсем безплатно на всички културни събития в страната да се правят тези антигенни тестове, които бързо показват наличие на болестта или начално обхващане на болестта, за да има спокойствие в хората. За да се увеличи броят на тестваното население по естествен път", каза министърът.

Тестването щяло да започне още преди края на годината, увери Банов.

"Много скоро ще започне, разработваме механизма, за да може хората спокойно да посещават културни събития, да имат самочувствие, да съществуват нормално, да потребяват култура. Ние сме най-ивтелигентното население в Европа", заяви Банов.

"Това е твърда задача на премиера. Той, като постави задача, когато това е свързано със здравето на хората и усещането им за живот, за нормалност, това е ключово, Така че нещата ще се случат бързо", гарантира министърът на културата.

И повтори: "Това ще са безплатни тестове, всеки който дойде на културно мероприятие и събитие, да бъде тестван".

"Политики на затваряне на култура, изкуство, а и на държава, въобще не можем да разговаряме. Няма да има такова нещо!", категоричен беше министърът на културата.

"Държавата в лицето на премиера и в лицето на финансовия министър се ръководи изключително успешно в тези тежки времена. Освен това здравната система вече е подготвена, тя е сериозно подготвена да посрещне предизвикателствата на пандемията", обобщи Боил Банов.