Заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Калина Константинова изрази надежда БСП да преосмислят позициите си за връщането на хартиената бюлетина, за да бъдат двете формации потенциални коалиционни партньори.

На първо четене: Депутатите гласуваха за връщане на хартиената бюлетина

„Ключово е да преосмислят позициите си. Подобна позиция, в която се позволява, чрез подмяна на вота, да се върне статуквото на власт, ние не бихме могли да преодолеем в едни потенциални преговори за обща коалиция с БСП“, коментира Константинова в Народното събрание.

„Надявам се експертните дискусии и обсъждания да помогнат БСП да промени позициите си“, посочи още тя преди извънредното заседание на Комисията по електронно управление и информационни технологии, която председателства. На заседанието, което започна без необходимия кворум, тъй като на него няма да бъдат гласувани законодателни актове, експерти и организации обсъждат и дават становище по промените в Изборния кодекс.

Машинният вот изчиства злоупотребите“, смята Калина Константинова. Според нея връщането на хартиената бюлетина в изборния процес, каквото решение парламентът вече взе на първо четене в пленарна зала, ще доведе до голям брой недействителни бюлетини и до възможност за манипулации на вота.

Срещу хартиената бюлетина: Граждани на протест в София

„Изключително важно е да не изместваме фокуса оттам, където е в момента, а именно - това е първият мандат, който дори не е връчен. Не можем да помагаме на ГЕРБ да избягат от отговорността, която имат, да направят проба за съставяне на кабинет“, коментира тя за възможността за съставяне на редовно правителство.
БТА