Депутатите гласуваха на първо четене за връщане на хартиената бюлетина.

Народното събрание одобри със 125 гласа "за", 100 "против" и без въздържали се внесените от Корнелия Нинова от БСП промени в Изборния кодекс.

С този ваш вот току що, вие ни принуждавате нас от „Демократична България” да направим ново предложение. Това ще бъде въвеждане на преброителни центрове. И тогава вие няма как да не го подкрепите, защото говорите за доверие и честност, заяви в процедура след гласуването Ивайло Мирчев от ДБ, обръщайки се към народните представители от ДПС.

Очакваме да подкрепите това предложение за преброителни центрове, каквито има в САЩ, във Великобритания, имаше и тестово в България, така че очаквам да ни подкрепите, заяви още Ивайло Мирчев.

Току що българският парламент с активното участие на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласуваха да се върне хартиената бюлетина. Нека да кажем ясно, това не е коалиция на хартиената бюлетина, това е коалиция за фалшификация на вота на българските граждани. Това коментира пред журналисти в парламента Кирил Петков, народен представител от парламентарната група "Продължаваме Промяната" (ПП), след като Народното събрание гласува на първо четене законопроекти за изменения на Изборния кодекс (ИК), с които се връща възможността за избор за гласуване с хартиена бюлетина или с машина.

От всички проблеми на българските граждани - и с доходите, и с инфлацията, и с горивата, те решиха да се занимават точно с това, коментира Петков. По думите му това е връщане назад към годините на прехода. Ние ще продължим да се борим, задкулисието се опитва да се върне по всякакъв начин обратно на сцената - явно борбата ще е дълга, добави той. 

Бойко Рашков, също народен представител от ПП, обясни, че връщането на изборната бюлетина означава връщане към едно минало в допотопното гласуване на хартия. По думите му не се обсъжда как да се усъвършенства гласуването с машини или как да се въведат и други съвременни, модерни механизми за гласуване, а се обсъжда връщането на остарели методи.

"Свидетели сме същевременно на богата съдебна практика за купуване и продаване на гласове. Тази съдебна практика беше най-разпространена, тогава и именно, когато в нашата страна се гласуваше само с бюлетина и майстори в това бяха ГЕРБ и ДПС", коментира Рашков. Той посочи, че с въвеждането на машинно гласуване в известна степен се е туширала възможността да се променя вотът на гражданите.

Колегата му Милен Матеев заключи, че днес е една тъжна вечер за представителната демокрация в България. Връщаме се към времената, когато статуквото печелеше служебни победи в тази страна, посочи той. Хартиената коалиция е на път да постави рекорд - опитват се за 14 дни да прокарат закон, ясно е на всички защо е това бързане, искат още на следващите избори да спечелят служебна победа, допълни депутатът. 

Михал Камбарев демонстрира на живо как се прави недействителна бюлетина като се оставя отпечатък от мастило при броенето. Той посочи, че има едно видео в Youtubе, което всеки български гражданин може да намери. Това видео носи заглавието "Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори" и там може да се види как на заседание на пловдивската структура на ГЕРБ г-н Тотев казва следното: "Броят, който имаме на невалидни бюлетини в момента, не е този, който искаме да имаме", допълни Камбарев.

Днешното гласуване на БСП е огромно разочарование и, за съжаление, е огромна стъпка назад за тях като партия, коментира в отговор на въпрос Кирил Петков.

Парламентът обсъди в петък на първо четене три законопроекта за промени в Изборния кодекс - на "БСП за България", "Възраждане" и "Демократична България".  

Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната” заяви от парламентарната трибуна, че днес сме свидетели на поредния епизод на сериала „Политически цинизъм”.
Как ще обясните на българските граждани, на честните български избиратели, когато техният вот е манипулиран с това, че техните бюлетини умишлено се правят недействителни, как ще обясните, че протоколите се пренаписват, как ще обясните, че техните гласове се пият с чувалите по улиците, попита Иванов.

Надявам се да има справедливост и между първо и второ четене гласуването с хартиена бюлетина да отпадне, заяви още депутатът, предаде БГНЕС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Бойко Рашков, бивш министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков, влязоха в спор в пленарната зала по време на дебата за промените в Изборния кодекс. Карадайъ защити необходимостта от връщане на хартиените бюлетини в секции с над 300 избиратели, като посочи че над 600 хиляди български граждани не са стигнали до секциите от притеснение от машинното гласуване. Карадайъ посочи, че и Бойко Рашков също може да не е стигнал до машините.

Ние от ДПС ви призоваваме да положим всички усилия да върнем доверието на българските граждани в окончателния изборен резултат. Отнесете се отговорно към изборния процес и правата, и свободите на българските граждани, а не да нарушавате Конституцията и законите на страната, както го правеше г-н Рашков, каза Карадайъ.

В лично обяснение Бойко Рашков заяви, че очевидно на някого в годините много му е харесвало да купува гласове, само че се появи един министър на вътрешните работи, който приложи Наказателния кодекс и защити правата на хората, заяви Рашков. Има политически партии, които оцениха работата на МВР. За първи път от 30 години МВР беше на поста си. Доверието, г-н Карадайъ, не се печели с това да плашите хората да гласуват за вас, защото няма да получат дърва за огрев, помощ от държавата или от общината, добави Бойко Рашков. 

Карадайъ посочи, че за първи път полицията е влязла в секционните избирателни комисии. Това и 1991 г. не се случи. За първи път българската полиция беше превърната в партийна милиция, ако вие твърдите, че сте ни попречили на изборния резултат, вие попречихте на българската демокрация.

По време на 47-ото Народно събрание от ДПС зададоха над 100 въпроси и питания във връзка с действията на МВР по време на предизборната кампания.

Асен Василев от "Продължаваме Промяната" призова председателстващият заседанието Кристиан Вигенин да напомни на Мустафа Карадайъ, когато се "разпени от трибуната", че когато някой нарушава законите на страната, има съд и прокуратура, където може да докаже това.

В реплика към изказването на Карадайъ Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" заяви, че честата промяна на правилата не допринася за повишаване на доверието в изборния процес.

В началото на дебата Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" (ПП) поиска точката от дневния ред да отпадне, тъй като не е проведено обществено обсъждане по законопроектите и са нарушени процедурите по разглеждането им в комисия, както и изискването законопроектът да бъде разгледан 72 часа след внасяне на доклада. Ръководещият заседанието заместник-председател на парламента Росен Желязков каза, че процедурата е недопустима и обясни, че с включването на точката в дневния ред тази сутрин, изискването за 72 часа е преодоляно.

Щом като процедурата е недопустима, тогава да прекратим заседанието, ефектът ще е същият, предложи Никола Минчев от "Продължаваме Промяната". Искането му обаче беше отхвърлено и при прегласуването със 104 гласа "за", 122 "против" и без въздържали се. Преди това от ПП поискаха проверка на кворума, при която се регистрираха 123-ма депутати в залата.

Йордан Цонев от ДПС призова да продължи заседанието и да се разгледат промените в Изборния кодекс. От 32 години 30 години гласуваме с хартия, какво точно да обсъждаме, посочи той. Стигнахме дотам, че избрахме друг модел, който също се оказа порочен и сега трябва да го променим, коментира Цонев. Имате уста, нямате уши, обърна се той към съпредседателя на ПП Кирил Петков. 

В лично обяснение Кирил Петков посочи, че през 2015 г. невалидните бюлетини са 15% процента от всички използвани бюлетини. Вместо да се сочат различни органи на тялото, което направихте, ако на ГЕРБ и ДПС основният приоритет е да се гласува хартиената бюлетина, въпреки всички проблеми на българския народ, не знам дали заслужава да стоите в тази зала, коментира той.

Вчера Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие на първо четене и трите законопроекта за промени в Изборния кодекс. В законопроекта на БСП се предлага избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Изборите за 46-о, 47-о и 48-о Народно събрание, както и изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2021 г., бяха произведени според изискването в Изборния кодекс във всяка секция с над 300 избиратели гласуването да е само с машини. Това законодателно решение доведе до безпрецедентно спадане на избирателната активност, аргументират предложението си от БСП.

От "Възраждане" предлагат съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание. Целта на тази законодателна промяна е съставът на комисията да отразява резултатите от последните парламентарни избори и да бъде променян пропорционално по време на петгодишния ѝ мандат, се посочва в мотивите към законопроекта. От партията също така искат видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете и съставянето на протокола с изборните резултати. Предлагат да има и задължително преброяване на контролните отрязъци от машинното гласуване и записването на този резултат в изборния протокол.

Законопроектът на "Демократична България" предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори, с цел повишаване на доверието в системата на участниците в изборния процес. С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.

 

Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" (ПП) посочи, че ще гласуват против връщането на хартиената бюлетина. Нека не връщаме възможността за изключително висок процент недействителни бюлетини, призова той и отбеляза, че с въвеждането на машинния вот недействителните бюлетини от 169 хиляди са спаднали на 9 хиляди. Като друг аргумент той посочи грешките при съставянето на изборните протоколи. 

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС попита колко хора не са излезли да гласуват, защото се страхуват от машините. Аз мисля, че са повече от недействителните бюлетини, коментира той. Дилов се обърна към ПП с въпроса защо ограничават възможността за избор и казват на хората, че ще гласуват само по този начин. Дайте им възможност - по пощата, с гълъби, с боб, с царевица, с димни сигнали, да гласуват, както могат, призова той. Дилов поиска да се посочи една държава в ЕС, в която се гласува само с машини.  

Никола Минчев коментира, че след четири избора с машинно гласуване, вече машините не са проблем за хората, ако въобще са били някога. По думите му машините не представляват по същество ценз за упражняване правото на глас. 

Георги Стамов (ПП) заяви, че за България машинното гласуване е задължително, за да могат да се спрат познатите порочни практики и манипулирането на изборите. Маноил Манев от ГЕРБ-СДС поиска да му обяснят технологията за измама с хартиена бюлетина. Има една флашка и хората си мислят, че всеки може да "пипа" из кодовете и хората не ви вярват, коментира той. В отговор Стамов поиска да му обяснят как се изваждат тези флашки и посочи, че всеки българин знае за "индианските нишки" 

Надежда Йорданова от "Демократична България" заяви, че няма да подкрепят отново да има смесено гласуване и се опират на данните.

Иван Ченчев от левицата посочи, че освен с данни, работят и на база на своите възприятия. Нека да обяснят как става изписването на надписа на машината "Дневникът е подправен", призова той.

Имам усещане, че се стяга сватба, ще кумува ДПС, коментира в отговор Йордан Иванов от "Демократична България" (ДБ).

Колегата му Божидар Божанов (ДБ) обясни проблема с подправения дневник с развалени флашки. Всъщност това показва, че системата е защитена от манипулации, защото, ако някой пъхне друга флашка, системата блокира, посочи той. За съжаление, колегите от БСП го използват като обратен аргумент, коментира Божанов и добави, че връщането на хартиените бюлетини няма да им върне загубените гласове. Божанов цитира изследване на "Маркет линкс" и отбеляза, че на въпрос защо не са гласували, само 1,6% казват, че е заради машините. Хората не гласуват, не защото сме сложили машини, а защото не можем да вземаме решения в тяхна полза, посочи той.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС коментира, че трябва да осигурят възможност на всеки да гласува. По думите му, и 1% да са тези, които се притесняват, и те са важни. Той посочи, че трябва да положат общи усилия за генериране на доверие в изборния процес и в институциите.

Александър Николов от "Български възход" коментира, че за момента хартията не гарантира честен вот в нашата страна, най-малкото в обществото няма консенсус по този въпрос. Ние от "Български възход" сме за запазване на машинното гласуване и не приемаме връщане към смесено гласуване, посочи той. По думите му гласуването с машина и с хартиена бюлетина е вариант, който ще комбинира най-лошите практики в двете системи. 

Борислав Гуцанов от левицата посочи, че има три европейски държави с подобни смесени опити - България, Белгия и Швейцария. В Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати заради опасения, свързани със сигурността. Франция разрешава машинно гласуване в ограничени случаи, основно в чужбина, но разузнавателните служби препоръчват през 2017 г. да бъде премахнато поради опасности от киберзаплахи, отбеляза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че съмнението в окончателния изборен резултат при гласуването с хартиени бюлетини е довело до търсене на решения и ползване на машини в изборите. Сега обаче сме свидетели на още по-голямо съмнение и недоверие в ползването на този вариант на машини в изборите, каза Карадайъ. Ние от ДПС ви призоваваме да положим всички усилия да върнем доверието на българските граждани в окончателния изборен резултат, този модел на тъч скрийн машинно гласуване да го ограничим, да върнем хартиеното гласуване, но в разумни срокове да въведем машинното броене на хартиените бюлетини, което ще е гаранция за елиминиране на недействителните гласове, посочи той.

Петър Петров от "Възраждане" отбеляза, че ако бъде върната хартиената бюлетина като опция за гласуване, постоянното видеонаблюдение в изборната секция става още по-важно и наложително. В противен случай обществото ще продължава да се съмнява, че са налице манипулации, коментира той.
БТА