Андрей Гюров
Андрей Гюров / БГНЕС
След дълги години на пренебрегване, грабеж, неглижиране и вътрешен саботаж. държавата започва да функционира, заяви депутатът от ПП Андрей Гюров
"Днешното изслушване на вицепремиер Константинова ясно очерта няколко обективни истини, които съществуват в българското общество". Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров в декларация от името на партията, прочетена от парламентарната трибуна.

"Изключително грозно е да се използва процесът по преместване на украинските граждани за политически атаки, за всяване на напрежение. Особено на фона на свършеното до момента! Това, колеги, е срамно! Срамно е, колеги от ГЕРБ", обърна се той към народните представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Константинова се извини за думите си, от ГЕРБ ѝ поискаха оставката


"Първата истина е, че след дълги години на пренебрегване, грабеж, неглижиране и вътрешен саботаж. държавата започва да функционира и да изгражда капацитет за справяне с проблеми. За три месеца изградихме практически от нулата институции, съществували до този момент само на книга. За три месеца предоставихме на украинските граждани закрила, безпрецедентна и без аналог в друга европейска държава", заяви той.

И продължи, че в България украинците бяха настанени в хотели, а не в палаткови лагери.

Той призна, че не всичко е вървяло гладко и перфектно –както е нормално в държавата на наследството на ГЕРБ.

Втората истина е, че българското общество е солидарно, състрадателно и гостоприемно. Хиляди доброволци, организации и фирми се притекоха на помощ, за да могат хората, изгубили дом и семейство в ужасяващата война на Путин спрямо Украйна, да имат поне базови условия за достоен живот. За всички тези доброволци думите на благодарност са недостатъчни. Гордея се, че това са моите сънародници.

"Третата истина е, че в България за първи път от десетилетия  има план. Има етапи, има и цели. Нееднократно беше заявено и декларирано,че на 31 май изтича срокът, в който украинските граждани могат да имат престой в хотелите на Черноморието и в другите хотелив страната. Близо 60 хиляди души трябваше да вземат различни решения, касаещи съдбата им – едни прецениха, че е удачно да се върнат в родината си, други намериха препитание и дом за своя сметка, а трети просто решиха да продължат напред –но не защото вицепремиер Константинова не е свършила нещо. А защото всяка човешка съдба е различна и всеки е господар на решенията за живота си! За всички онези граждани на Мариупол, Мелитопол, Чернобаевка,Херсон, Северодонецк, Краматорск, Харков, Бородянка или Миколаев,които просто няма къде да се върнат, българската държава продължава да осигурява закрила, подслон и прехрана. Защото уважаеми колеги, войната на Путин е зло.А когато оставим злото да тържествува, побеждава злобата, разделението и скръбта", посочи още той.