"Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел". Това заяви вицепремиерът Калина Константинова от парламентарната трибуна. 

От местата си в зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове А4 с надпис "оставка". Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов отправи молба към депутатите да свалят листовете. 

БГНЕС

"Нека ви разкажа в детайли какво се случи в последните дни. Дните между 29 и 31 май бяха 3 много тежки дни, в които прожекторите бяха насочени към Националния кризисен щаб. На цяла България беше ясно, че задачата, която стои пред нас, е много, много трудна, че няма опит, от който да се поучим и че да се подслонят за 3 дни 60 000 човека би било огромно предизвикателство", подчерта вицепремиерът. 

БГНЕС

"Седмица преди релокирането стартирахме дигитална платформа, която позволяваше на хората да си попълнят данните онлайн и да ни изпратят тяхната информация - за семейството им, децата им, здравословното им състояние, професия и още много детайли, с които ние искахме да се съобразим. На база на техните отговори се избира най-подходящото място за настаняването им", обясни тя. 

По думите ѝ целта им е била всички хора с временна закрила да бъдат посетени и лично и да получат информация.

БГНЕС


"Подобен процес се случва на всяка европейска граница. Преместват се в буферни центрове, където да се оценят нуждите и след това настаняване. Резултатите сочат, че в момента имаме под 500 човека в буферни центрове и 3000 настанени в бази. В хотелите са настанени над 12 000 души. Бежанците, за които ГЕРБ носеше отговорност живяха години наред в центрове от този тип в далеч по-лоши условия, така че отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност", добави Константинова.

"Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година", каза още тя.

Парламентът изслушва Константинова относно решението за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна. Това решиха депутатите в началото на пленарното заседание по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС.

На 30 май вицепремиерът във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.