Парламентът ще изслуша в четвъртък вицепремиера Калина Константинова относно решението за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна. Това решиха депутатите в началото на пленарното заседание по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Изслушването на вицепремиера ще бъде втора точка в четвъртък.

Протест пред МС заради изявлението на вицепремиера Калина Константинова за бежанците

На 30 май вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. 

"След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви Константинова.

Правителството прекратява плана за разселване на бежанци от Украйна

Тя допълни, че в тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

Първа точка утре в заседанието на парламента ще бъдат промените в Закона за държавния бюджет за 2022 г., свързани с атестацията на преподавателите във висшите училища.
БТА