Искрен Веселинов
Искрен Веселинов / БГНЕС, архив
Поправките в съдебния закон са внесени от ВМРО и НФСБ
Депутатите на "Обединени патриоти" внасят поправки в Закона за съдебната власт, с които се забранява финансирането на професионалните организации на магистратите от чужди държави и чужди организации.

Предложението си Патриотите мотивираха със случая на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, както и с второто подобно - това на Борислав Динков. Поводът е, че БХК повлия с позиция върху съдебното решение за предсрочното освобождаване на убиеца на Андрей Монов, а освен това вече беше връчвал награди на част от съдебния състав. Същото НПО-то неведнъж е организирало и семинари за магистрати. По тази причина от партията на Каракачанов внесоха преди дни сигнал в прокуратурата с искане БХК да бъде заличен от регистрите на НПО.

Предложение от ГЕРБ: Без съкратено следствие за убийство, но то да остане за тежките телесни повреди

"Съдебният състав, ръководен от Калин Калпакчиев не само пусна Джок Полфрийман по-рано от затвора, вече има и втори такъв случай. И отново видими са следите на БХК, на активисти, които системно се финансират зад граница. Затова от "Обединени патриоти" внасяме промяна, която смятаме че ще повиши независимостта на българския съд", настоя Искрен Веселинов.

Християн Митев пък обясни, че в поправките е записано професионалните организации на магистратите да се финансират само и единствено от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства и фондове от програми на Европейския съюз, норвежкия съдебен механизъм, като се забранява финансирането от чужди държави и други организации, извън тези, които са посочени. 

На първо четене: Инспекторатът на ВСС вече с достъп до данъчните досиета на магистратите

По думите му така ще се гарантира независимостта на магистратите и няма да се постановяват такива съдебни актове в угода на определена организация или чужда държава.

"Предложението ни не е продуктивано само заради предсрочното освобождаването на един брутален убиец. То е свързано и с една практика, която се установи през последните десетилетия, на която трябва да се сложи край. В противен случай някоя сутрин може да се събудим и да установим, че някоя съдебна организация или НПО е финасирано от Северна Корея, от Камерун, Саудитска Арабия и по този начин да успява да прокарва едни по-меки решения в съдебната зара по отношение на представителите на тези държави или пък на представителите на исляма", посочи и Валери Симеонов.