Хималаи
Хималаи / Thinkstock/Getty Images
Премиерът Бойко Борисов увери преди днешното правителствено заседание, че се полагат всички усилия за спасяването на алпиниста Боян Петров.

Все още няма следа от Боян Петров, близките му не спират да се надяват
 
"В пълна комуникация сме с близките му, както и с властите в Непал и Китай. Извикал съм китайския посланик, за да осигурят трасе за хеликоптера, ако има възможност да лети", каза Борисов и заяви, че се надява Петров да бъде намерен жив и здрав.

Спасителните екипи не са открили Боян Петров в лагер 1
 
Министърът на външните работи Екатерина Захариева информира, че не вчера, а едва днес е намерен подходящ хеликоптер, който може да лети над 5000 метра, но на не повече от 6100 метра.

По думите ѝ в момента, в който времето позволява, хеликоптерът ще полети. Тя допълни, че правителството продължава да търси техника, която да лети по-високо от осигурения хеликоптер, а прогнозата за времето показва по-благоприятни условия най-рано утре.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни
 
Министър Захариева изтъкна още, че китайската страна оказва пълно съдействие и уточни, че са изпратени 6 професионални спасители, които въпреки лошото време 12 часа стоят горе, за да могат да тръгнат към лагер 2.

Организатор на експедицията на Боян Петров с последна информация за него