/ Gulliver/Getty Images
Връх Шишапангма е последният осемхилядник, покорен от човека
97254
Връх Шишапангма е последният осемхилядник, покорен от човека
  • Връх Шишапангма е последният осемхилядник, покорен от човека
Вече пети ден алпинистът Боян Петров е в неизвестност в Хималаите. Издирва го група местни шерпи, очаква се и разрешение в акцията, която продължава в сряда, да се включи хеликоптер. Според негови сътрудници, на експедиция Боян Петров винаги е зареден с медикаменти, които да контролират диабета му, и шансовете му са оцеляване са сериозни. „Хора като Боян Петров показват колко са големи мечтите на хората“, казва алпинистът Любомир Попйорданов.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

Боян Петров е в неизвестност от 3 май. Въпреки това неговата сътрудничка и председател на Контролния съвет на Българската федерация по катерене и алпинизъм Елисавета Първанова казва, че е оптимист за крайната развръзка. "Предполагаме, че е изкачил върха, защото той не би се удържал. Върхът е само на 600 метра в денивелация от лагер 3, но лошото време го е хванало някъде по склоновете. Всички предполагахме, че той се е върнал обратно по същия маршрут и е отишъл в палатката си на лагер 3. Днес шерпите са тръгнали рано, слънцето в Азия изгрява по-рано оттук и са отишли до лагер 1, не са го открили там, но това не значи, че той не е жив. Шерпите са спрели търсенето заради това, че пътят към лагер 2 е много стръмен и за тях това е и усилие, и притеснение, и времето не е достатъчно добро. Маршрутът, който той беше избрал да изкачи директно главен връх Шиша пангма, е доста стръмничък. Аз в първия момент си казах "Боян не е тръгнал така, знае какво прави и е предвидил поне за десет дни напред да има енергийни блокчета, течности, за диабета и начина на поддържане на живота на тази височина. Така прави той - слага ги близко до тялото си", каза Първанова.
 

netinfo

Връх Шиша пангма  е определян като лесен сред осемхилядниците, каза пред Дарик алпиниста Дойчин Васелев. През 1999 г. той и д-р Карина Сълова се отправят към Шиша пангма. На 1 май те стъпват върху централния връх на височина 8008 метра. Не успяват да покорят главния, който е на 8027 метра. "Въпросът е какво е станало с него, може и да е имал здравословен проблем, за който ние не знаем, може да се е случил инцидент", каза Василев. На въпрос какви са шансовете за оцеляване на опитен алпинист като Петров при времето в района, Василев каза: "Ами ако се заинати и се окопае в склона с идеята да изчака да премине, ако го затруднява буря, аз мисля, че с неговия опит аз бих решил отстъпление и бих се върнал в палатката", каза Василев, като допълни, че Петров е правил това.
 
И друг път се случвало по седмица Боян Петров да го няма в базов лагер (ВИДЕО)

В издирването, което продълава в сряда, предстои да се включат и китайски катерачи, уточни режисьорът Поли Генчева, която е част от мисията в Хималаите. "Вчера от китайска страна са изпратени катерачи, които се очаква да пристигнат в базовия лагер и да се присъединят към шерпите и да продължи издирването. Поискано е съдействие да се изпрати хеликоптер. Те са отказали, защото няма хеликоптер, който да лети на такава височина и явно техните могат да летят до 5000 метра. В Непал има такъв хеликоптер, който може да лети на такава височина, има и обучен пилот за него. Единственото необходимо е разрешение от китайското правителство, тоест наново трябва да се отправи искане и официално разрешение да има, за да лети непалски хеликоптер над Тибет", каза Генчева. От външно министерство уточниха,че такова искане вече е подадено.

Има шанс Боян Петров да е жив, надява се организатор на експедицията (ВИДЕО)

В момента Боян Петров реализира проекта си "Българин на 14х8000". Целта му е да е сред 20-имата алпинисти в света, успели да изкачат 14-те осемхилядници на планетата без помощта на кислород.