Това признава организаторът на експедицията му Деян Петков
От сателитния телефон на Боян Петров, с когото никой няма връзка от 3 май, е направено обаждане до негов колега алпинист. Обаждането е станало на 6 май. Тази информация се появи в профила във Facebook на Борислав Сандов от „Зелените“.

Боян Петров
е опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район. В експедицията са участвали още 10 души. Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина.
 
Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

По-рано Радослава Ненова - съпруга на алпиниста, съобщи в социалните мрежи, че от няколко дни няма връзка с него.
 
 

Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече...

Публикувахте от Radoslava Nenova в 7 май 2018 г.

"Последно се чухме на 28-ми. Планът беше да тръгне на  следващия ден и да се върне на 3-ти. Знам, че нагоре е без сателитния телефон,  защото ходи сам и носи минимален багаж. Предполагам, че затова го е оставил. Също така нагоре на следващия ден се качиха още алпинисти от експедицията, така  че той явно е разчитал, че те ще имат телефон. Така или иначе те са се  разминали и по никакъв начин не е станала връзка", разказа пред БНР Ненова.
 

БГНЕС, архив


Боян Петров: Колкото по-трудно ми става, толкова повече се амбицирам

От сателитния телефон на Боян Петров вчера сутринта е направено обаждане до негов колега алпинист, написа по-рано днес в профила си във Facebook Борислав Сандов от „Зелените“. Първоначално той посочи, че обаждането е от българина, но  по-късно уточни, че според нова информация телефонът на Боян е "в шерпите му и  явно някой от тях е направил обаждането".
 


„Друг път също се е случвало по седмица да го няма в базов лагер. По-рисково е някой да те бави, някой да се грижи за някой, образно казано. Той си има свое темпо. Досега Боян винаги е вземал добри решения. Надяваме се и този път да е така", коментира пред БНР организаторът на експедицията му Деян Петков.
 
Алпинистът Боян Петров изкачи десети осемхилядник

"Газета дело спорт" припомня, че 45-годишният Петров е диабетик и в миналото е имал сериозни трудности заради заболяването си, както при изкачването на Анапурна (8091 м), така и на К2 (8611 м), където бил спасен след намесата на други алпинисти.
 

netinfo


На 10 април Боян Петров отпътува за Тибет, с намерение да изкачи първо Шиша Пангма. Той определи експедицията като най-амбициозната си досега. В плановете му за тази година са три върха над 8000 м, включително Еверест, както и два седемхилядника в Киргизия. До момента Петров има изкачени 10 от общо 14-те най-високи върхове на планетата, без изкуствен кислород и без помощта на шерпи.
 


За последен път връх Шиша Пангма е атакуван от българи през пролетта на 1999 г., когато Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на височина 8013 м. В периода от 2009 до 2017 г. Петров изкачи без кислородна маска 10 осемхилядника - Гашербрум-1 8068 м), Канчендзьонга (8586 м), Броуд пик (8047 м), К2 (8611 м), Манаслу (8163 м), Анапурна (8091 м), Макалу (8463 м), Нанга Парбат (8126 м) и Гашербрум-2 (8035 м) и Дхаулагири (8167 м).