/ БГНЕС
България е готова да мобилизира 3000 души за охрана на границите
Подсилваме охраната по границата с Гърция
101247
Подсилваме охраната по границата с Гърция
  • Подсилваме охраната по границата с Гърция
Усилва се охраната на границата ни с Гърция както с гранична полиция, така и с жандармерия, заради опасността големи групи бежанци за се опитат да влязат на територията на България, придвижвайки се към Западна Европа. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов, след съвещание в Министерски съвет.
 
Армията също е готова да се включи като в рамките на 24 часа може да предостави 1200 души личен състав със транспортна техника, а като цяло може да гарантира участието на три хиляди души, съобщи министърът на отбраната и вицепремиер по сигурността Красимир Каракачанов.
 
Ситуацията по границата е под контрол (СНИМКИ)

Към момента в Гърция и Турция са взети мерки и ситуацията е под контрол, но не е изключено да има ново раздвижване на бежанците покрай Великден и по време на предизборната кампания за Европейски парламент, в опит да се дестабилизира Европа, посочи още Каракачанов.

БГНЕС

Ситуацията на границата се следи много внимателно още от първите сигнали за възможни движения на големи групи от нелегални мигранти, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Опасността от нови опити за преминаване на големи групи нелегални мигранти не е отминала, посочи той. Това налага засилване на охраната по границата.

БГНЕС

Командирът на ВМС увери: Мигрантски натиск по море към страната ни няма

От партньорски служби е постъпила информация, че и в Турция, и в Гърция опитите за придвижване на големи групи мигранти към Западна Европа са организирани от тартори в мигрантските общности в лагерите.  Възможно да се прави опит за дестабилизиране на Европа по време на кампанията за европейските избори, обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 
Ситуацията по границата с Гърция бе обсъдена тази сутрин на съвещание при премиера.

БГНЕС